Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Rodzina serków Twój Smak Puszysty powiększa się! Następny artykuł: Nowość: gotowy lunch box Fit&Easy z sosem żurawinowym

Masło orzechowe i sezamki czyli pyszne przepisy od marki Helio!

Szukasz pomysłu na domową przekąskę? Marka Helio przedstawia przepis na sezamki i masło orzechowe domowej roboty. Polecamy!

Marka Helio przygotowała dla konsumentów fistaszki, czyli orzeszki arachidowe prażone w łupinie (zwane też orzeszkami ziemnymi, ponieważ dojrzewają w ziemi na głębokości 5-8 cm) w opakowaniu 250 gram oraz ziarno sezamu w opakowaniu 200 gram. Oba produkty z popularnej linii Słoneczne Owocestanowią doskonałą bazę do przygotowania domowego masła orzechowego i tzw. sezamków. Jak je zrobić? Zobacz smakowite przepisy!

Domowe masło z orzechów – przepis

helio fistaszki

Potrzebujemy opakowania fistaszków Helio Słoneczne Owoce. Obrane z łupin orzeszki wrzucamy do miksera i mielimy na gładki krem. Można dodać prażone ziarna sezamu, miód lub gorzką czekoladę – w zależności od upodobań kulinarnych.

Opcjonalnie doprawiamy solą lub cukrem. Krem wspaniale smakuje na kanapce lub tostach. Równie dobrze sprawdza się jako nadzienie do naleśników, a nawet jako składnik marynat lub sosów dań wytrawnych.

Sezamki – przepis

helio sezam

Potrzebujemy opakowania ziaren sezamu Helio Słoneczne Owoce oraz 2 łyżki miodu, 200 gram cukru pudru i 4 łyżki wody. Na suchej patelni prażymy sezam i podgrzewamy tak długo, aż uzyska złoty kolor. Co jakiś czas mieszamy, aby sezam opiekł się równomiernie. Do garnuszka wlewamy wodę i cukier, całość podgrzewamy aż się skarmelizuje, dodajemy wówczas miód. Przygotowaną masę szybko wlewamy do foremki, czekamy aż wystygnie i…gotowe :) Możemy chrupać w podróży, na wakacjach, lub na pikniku. Smacznego!

Cena:

  • Fistaszki HELIO Słoneczne Owoce - ok. 9 zł/ 250g
  • Sezam HELIO Słoneczne Owoce - ok. 6 zł/ 200g
zdjęcia: materiały PR

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa fasolowa

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

10 grudnia 2016, 15:48