Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Limitowana edycja kawy od Nespresso Następny artykuł: Nescafe Gold Crema - nowy wariant kawy rozpuszczalnej

Przepis na muffiny, które zawsze się udają

Lubisz muffiny? A może chciałabyś je upiec, ale obawiasz się kulinarnej porażki? Podajemy przepis na muffiny, które zawsze się udają!
muffiny z jagodami

Muffiny to babeczki, które przywędrowały do nas z USA. W ciągu kilku lat opanowały kawiarnie, restauracje i... nasze kuchnie! Przede wszystkim dlatego, że są bardzo proste w wykonaniu, nawet jeśli nie posiada się talentu kulinarnego. Są też jednym z najszybszych deserów – ich wykonanie zajmuje dosłownie pół godziny – razem z upieczeniem.

Podstawowy przepis na muffiny:

Wersja kakaowa (12 sztuk)

150 g masła
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 niepełna szklanka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
2 duże jajka
170 ml mleka

babeczki

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę wykładamy papilotkami, jeśli ich nie posiadamy możemy ją dokładnie natłuścić masłem. Rozpuszczamy i studzimy masło. Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i mieszamy. Na koniec dosypujemy cukier i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wlewamy mleko i rozbijamy jajka. Chwilę ubijamy mikserem, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. Kolejnym krokiem jest połączenie zawartości obu misek. Do miski z suchymi składnikami dolewamy masę jajeczną i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło. Mieszamy dużą łyżką kilkukrotnie – ciasto powinno być grudkowate. Taką masę nakładamy łyżką do foremek. Możemy pomiędzy jedną a drugą warstwą ciasta dołożyć łyżeczkę ulubionego dżemu.

Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu, po kilku minutach, możemy już wyciągnąć babeczki z foremki.

Kluczowe w przepisie na muffiny jest łączenie ze sobą składników suchych i mokrych, a następnie mieszanie ich razem, ale niedokładnie – w ten sposób, by ciasto miało grudki i nie było gładką masą.

Co jest potrzebne do przygotowania muffinów?

Na pewno foremki. Możemy wybierać między formami metalowymi, silikonowymi, a także z różnymi wzorami. Do foremek powinnyśmy dokupić papierowe papilotki, które ułatwią wyjęcie gotowych babeczek z foremek i podanie. Również w przypadku papilotek możemy wybrać proste, klasyczne, jak i ozdobne, a także wysokie w formie tulipana.

foremki

1. DUKA, metalowa forma na muffiny, 59,90 zł; 2. sweetdecor.pl, klasyczne papilotki na muffiny 2000 sztuk, 45,50 zł; 3. IKEA, metalowa forma na muffiny, 29,99 zł; 4. DUKA, ozdobne papilotki na muffiny 50 sztuk, 7,90 zł; 5. magicznewypieki.pl, żółta forma na muffiny z różnymi kształtami, 17,99 zł

Muffiny to przede wszystkim babeczki, które ze każdym razem, w zależności od dodatków, które wybierzemy, mogą smakować zupełnie inaczej. Muffinki kakaowe z kawałkami czekolady, klasyczne z bakaliami, z białą czekoladą i malinami, jagodowe, bananowe, z orzechami... Wszystko zależy od nas i tego co akurat mamy w lodówce.

Masz ochotę na pyszne i wilgotne muffinki? Potrzebujesz dodatkowej inspiracji? Wykorzystaj przepisy na muffiny polecane przez Wizażanki!

Lubicie muffinki? Jakie najbardziej? :)

zdjęcia: 123rf

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: kopytka z dyni

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

6 grudnia 2016, 03:59