Poprzedni artykuł: Limitowana edycja kawy od Nespresso Następny artykuł: Nescafe Gold Crema - nowy wariant kawy rozpuszczalnej

Przepis na muffiny, które zawsze się udają

Lubisz muffiny? A może chciałabyś je upiec, ale obawiasz się kulinarnej porażki? Podajemy przepis na muffiny, które zawsze się udają!
muffiny z jagodami

Muffiny to babeczki, które przywędrowały do nas z USA. W ciągu kilku lat opanowały kawiarnie, restauracje i... nasze kuchnie! Przede wszystkim dlatego, że są bardzo proste w wykonaniu, nawet jeśli nie posiada się talentu kulinarnego. Są też jednym z najszybszych deserów – ich wykonanie zajmuje dosłownie pół godziny – razem z upieczeniem.

Podstawowy przepis na muffiny:

Wersja kakaowa (12 sztuk)

150 g masła
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 niepełna szklanka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
2 duże jajka
170 ml mleka

babeczki

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę wykładamy papilotkami, jeśli ich nie posiadamy możemy ją dokładnie natłuścić masłem. Rozpuszczamy i studzimy masło. Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i mieszamy. Na koniec dosypujemy cukier i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wlewamy mleko i rozbijamy jajka. Chwilę ubijamy mikserem, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. Kolejnym krokiem jest połączenie zawartości obu misek. Do miski z suchymi składnikami dolewamy masę jajeczną i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło. Mieszamy dużą łyżką kilkukrotnie – ciasto powinno być grudkowate. Taką masę nakładamy łyżką do foremek. Możemy pomiędzy jedną a drugą warstwą ciasta dołożyć łyżeczkę ulubionego dżemu.

Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu, po kilku minutach, możemy już wyciągnąć babeczki z foremki.

Kluczowe w przepisie na muffiny jest łączenie ze sobą składników suchych i mokrych, a następnie mieszanie ich razem, ale niedokładnie – w ten sposób, by ciasto miało grudki i nie było gładką masą.

Co jest potrzebne do przygotowania muffinów?

Na pewno foremki. Możemy wybierać między formami metalowymi, silikonowymi, a także z różnymi wzorami. Do foremek powinnyśmy dokupić papierowe papilotki, które ułatwią wyjęcie gotowych babeczek z foremek i podanie. Również w przypadku papilotek możemy wybrać proste, klasyczne, jak i ozdobne, a także wysokie w formie tulipana.

foremki

1. DUKA, metalowa forma na muffiny, 59,90 zł; 2. sweetdecor.pl, klasyczne papilotki na muffiny 2000 sztuk, 45,50 zł; 3. IKEA, metalowa forma na muffiny, 29,99 zł; 4. DUKA, ozdobne papilotki na muffiny 50 sztuk, 7,90 zł; 5. magicznewypieki.pl, żółta forma na muffiny z różnymi kształtami, 17,99 zł

Muffiny to przede wszystkim babeczki, które ze każdym razem, w zależności od dodatków, które wybierzemy, mogą smakować zupełnie inaczej. Muffinki kakaowe z kawałkami czekolady, klasyczne z bakaliami, z białą czekoladą i malinami, jagodowe, bananowe, z orzechami... Wszystko zależy od nas i tego co akurat mamy w lodówce.

Masz ochotę na pyszne i wilgotne muffinki? Potrzebujesz dodatkowej inspiracji? Wykorzystaj przepisy na muffiny polecane przez Wizażanki!

Lubicie muffinki? Jakie najbardziej? :)

zdjęcia: 123rf

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

19 października 2018, 08:38

Nasze propozycje