Poprzedni artykuł: W drzwiach stają niespodziewani goście? Zrób im muffinkę z... dynią! Następny artykuł: Zaczynasz studia? Poznaj najsłynniejszą studencką sałatkę! I to za gro...

Co zrobić, aby amerykańskie naleśniki były bardzo puszyste? Znamy sekret! Sprawdź, jak przygotować najlepsze ciasto na pankejki.

Nowości kulinarne,
,
, tagi: naleśniki, pancakes
Pankejki to jedno z tych dań, które natychmiast poprawiają nastrój. Ciepły naleśnik pokryty słodkościami od razu przenosi nas do czasów dzieciństwa. Mamy dla Was niepowtarzalny przepis na najbardziej puszyste naleśniki amerykańskie.

Niezależnie od tego, jak postanowisz „ubrać” naleśnika i tak będzie rozpływał się w ustach. Możesz go polać tradycyjnym syropem klonowym lub posmarować masłem orzechowym. Nie zapomnij jeszcze o owocach! Najlepsze będą te, które mają w sobie wodę. Dzięki temu unikniemy przesłodzenia. Możesz pokroić w kostkę melona, arbuza, truskawki czy też brzoskwinie lub pomarańczę.

Jest tylko jeden warunek. Jeśli chcesz, aby Twoje amerykańskie naleśniki były bajecznie puszyste, musisz trzymać się prostej zasady. Nie miksuj zbyt długo ciasta i pozwól mu odrobinę „odpocząć”, zanim wylejesz pierwszą porcję na rozgrzaną patelnię. Dzięki temu ciasto z zewnątrz będzie zarumienione, a środek będzie miękki i delikatnie wilgotny.

Przepis na puszyste pankejki

Pamiętaj, by nie rozlewać zbyt dużo ciasta, bo zostanie ono nierówno przypieczone, a i sam proces smażenia potrwa znacznie dłużej. Pankejki powinny mieć średnicę mniej więcej 10 cm.

Składniki:

- 1 szklanka mąki,

- 1 duże jajko,

- ¾ szklanki mleka lub maślanki,

- 40 g rozpuszczonego masła,

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 2 czubate łyżeczki cukru pudru,

- szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Najpierw przesiej do miski wszystkie sypkie składniki i wymieszaj je ze sobą widelcem. Dodaj rozbełtane jajko oraz mleko. Zmiksuj wszystko na gładką masę, a na sam koniec dodaj rozpuszczone masło.

Odstaw ciasto na około 15 min, a w tym czasie przygotuj dodatki do naleśników i rozgrzej patelnię. Smaż pankejki na suchej patelni teflonowej (tłuszcz znajduje się w cieście).

Zastanawiasz się, jak ozdobić pankejki? W naszej galerii znajdziesz smakowite propozycje :).

zdjęcia: Fotolia

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

23 kwietnia 2018, 06:03

Nasze propozycje