Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Proste przepisy na dietetyczne frytki Następny artykuł: Te przepiękne torty weselne pochodzą z... polskich cukierni!

Szarlotka sypana - najprostszy przepis na świecie

Nowości kulinarne,
,
, tagi: szarlotka sypana
Długi weekend Was zaskoczył? Macie przed sobą trochę leniuchowania, a może odwiedziny gości? W każdym przypadku warto mieć pod ręką coś dobrego. Polecamy Wam przepis na najlepszą szalortkę na świecie. Jest prosta, tania i TAKA PYSZNA!

Szalortka to tzw. CIASTO KLASYK, które lubią (chyba) wszyscy. Trudno zliczyć wszystkie wersje pysznego ciasta z jabłkami w roli głównej. Niewątpliwie furorę robi przepis na szarlotkę sypaną. Skąd ta nazwa? Dosłownie chodzi o... sypkie ciasto. Nie ma ugniatania i wałkowania. Wystarczy zmieszać składniki i wyłożyć je warstwami. Oto cały przepis.

Składniki na klasyczną blaszkę prostokątną albo tortownicę (jak macie małą blaszkę to po prostu szarlotka będzie wyższa, trzeba tylko ciut dłużej potrzymać ją w piekarniku)

1 szklanka mąki

1 szklanka kaszy manny

1 szklanka cukru (niecała)

cukier wanilinowy

trochę masła albo oleju kokosowego (zimne, twarde, można dać do zamrażarki na chwilę)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Trochę cynamonu (jeśli lubicie)

1,5 kg ulubionych jabłek

Z jabłek wykrawamy tylko środki i ścieramy (ze skórką!), mieszamy z cukrem wanilinowym i cynamonem. Mieszamy suche składniki i dzielimy na 3 części. Pierwszą część wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia albo wysmarowaną masłem/olejem. Na 1/3 sypkich składników wykładamy połowę masy jabłkowej. Potem kolejna warstwa sypkich składników, znowu warstwa jabłek i na sam wierzch ostatnia część mieszanki cukru, mąki i kaszy. Na wierzch kładziemy płatki zmrożonego masła albo oleju kokosowego. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) na godzinę. Wyciągamy i jeszcze ciepłą jemy np. z lodami. Uwierzcie, to się na pewno upiecze, choć taka forma ciasta może wydawać się dziwna ;)

To jest takie pyszne!!!

Sprawdź także: Po tych frytkach nie przytyjesz. Proste przepisy

zdjęcia: Fotolia

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: kokosanki


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

25 kwietnia 2017, 14:36

Nasze propozycje