Poprzedni artykuł: Proste przepisy na dietetyczne frytki Następny artykuł: Te przepiękne torty weselne pochodzą z... polskich cukierni!

Szarlotka sypana - najprostszy przepis na świecie

Nowości kulinarne,
,
, tagi: szarlotka sypana
Długi weekend Was zaskoczył? Macie przed sobą trochę leniuchowania, a może odwiedziny gości? W każdym przypadku warto mieć pod ręką coś dobrego. Polecamy Wam przepis na najlepszą szalortkę na świecie. Jest prosta, tania i TAKA PYSZNA!

Szalortka to tzw. CIASTO KLASYK, które lubią (chyba) wszyscy. Trudno zliczyć wszystkie wersje pysznego ciasta z jabłkami w roli głównej. Niewątpliwie furorę robi przepis na szarlotkę sypaną. Skąd ta nazwa? Dosłownie chodzi o... sypkie ciasto. Nie ma ugniatania i wałkowania. Wystarczy zmieszać składniki i wyłożyć je warstwami. Oto cały przepis.

Składniki na klasyczną blaszkę prostokątną albo tortownicę (jak macie małą blaszkę to po prostu szarlotka będzie wyższa, trzeba tylko ciut dłużej potrzymać ją w piekarniku)

1 szklanka mąki

1 szklanka kaszy manny

1 szklanka cukru (niecała)

cukier wanilinowy

trochę masła albo oleju kokosowego (zimne, twarde, można dać do zamrażarki na chwilę)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Trochę cynamonu (jeśli lubicie)

1,5 kg ulubionych jabłek

Z jabłek wykrawamy tylko środki i ścieramy (ze skórką!), mieszamy z cukrem wanilinowym i cynamonem. Mieszamy suche składniki i dzielimy na 3 części. Pierwszą część wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia albo wysmarowaną masłem/olejem. Na 1/3 sypkich składników wykładamy połowę masy jabłkowej. Potem kolejna warstwa sypkich składników, znowu warstwa jabłek i na sam wierzch ostatnia część mieszanki cukru, mąki i kaszy. Na wierzch kładziemy płatki zmrożonego masła albo oleju kokosowego. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) na godzinę. Wyciągamy i jeszcze ciepłą jemy np. z lodami. Uwierzcie, to się na pewno upiecze, choć taka forma ciasta może wydawać się dziwna ;)

To jest takie pyszne!!!

Sprawdź także: Po tych frytkach nie przytyjesz. Proste przepisy

zdjęcia: Fotolia

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

20 kwietnia 2018, 20:40

Nasze propozycje