Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Ekologiczny mus z owocu czarnego bzu Następny artykuł: Przepis na krem z ciastek korzennych

Frittata ze szpinakiem i żółtym serem

Nowości kulinarne, , tagi: przepisy, szpinak, przepis, omlet, frittata
Frittata przypomina pizzę, jednak nie jest tak kaloryczna, a jej przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut. Dlatego jest doskonałym pomysłem na szybkie, sycące i zarazem zdrowe śniadanie. Uniwersalność tej potrawy polega na tym, że można ją przyrządzić z dowolnych składników, które akurat mamy w lodówce. Zobacz prosty przepis na frittatę ze szpinakiem i serem żółtym!

Prosta i szybka frittata ze szpinakiem i żółtym serem

frittata ze szpinakiem

Składniki:
• 4 jajka
• 2 plasterki szynki
• garść szpinaku
• 3 plasterki sera żółtego, np. Gouda MSM Mońki
• 1 cebula
• oliwa z oliwek
• tymianek, bazylia
• natka pietruszki
• sól, pieprz i chili do smaku

Przygotowanie:

Szpinak dokładnie myjemy, rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy liście szpinaku, całość smażymy 2-3 minuty aż zmięknie. W misce ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek i bazylię oraz podsmażony szpinak z cebulą. Wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w małe kawałki szynkę i ser żółty, a następne zalewamy masą jajeczną. Wygładzamy, aby masa równomiernie się rozłożyła. Smażymy ok. 6 - 8 minut na małym ogniu aż frittata będzie ścięta. Po zdjęciu z ognia danie posypujemy startym żółtym serem. Aby wszystkie składniki dobrze się ścięły a ser zarumienił, firttatę wkładamy na kilka minut do rozgrzanego do 150°C piekarnika.

Smacznego!

zdjęcia: materiały PR

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: surówka z marchewki


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

17 stycznia 2017, 09:59

Nasze propozycje