Poprzedni artykuł: Światowy Dzień Pieczenia - święto miłośników pieczenia ciast w Polsce... Następny artykuł: Croissanty „Czas na party” - kawowy i karmelowy

Przepisy na sosy na grilla - z żurawiny i suszonej śliwki

Nowości kulinarne, , tagi: przepisy, przepis, sosy, helio, żurawina, grill
Maj i wszystkie miesiące letnie to w naszym kraju okres, w którym większość spotkań towarzyskich odbywa się przy grillu.

sosy na grilla

Przepis na sos z suszonej żurawiny:

  • pół szklanki suszonej żurawiny HELIO
  • dwie szklanki rosołu, cztery szalotki (wcześniej upieczone)
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Cebulki układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieprzem, zapiekać w piekarniku do miękkości. Żurawinę gotujemy w półtorej szklanki rosołu przez 5 minut, aż napęcznieje. Cedzakiem wyławiamy 1/4 szklanki żurawiny do dekoracji. Pozostałą część żurawiny wraz z szalotkami i balsamicznym octem oraz resztą rosołu mieszamy w blenderze do konsystencji puree. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis na sos ze śliwek suszonych:

  • 150 g suszonych śliwek HELIO
  • 70 g cukru
  • 120 g śmietany 18 %
  • 50 g mąki
  • odrobina cukru waniliowego
  • 3-4 goździki

Śliwki zalewamy dwoma szklankami wody i odstawiamy na kilka (najlepiej kilkanaście) godzin. Dodajemy goździki, cukier waniliowy, oraz cukier (wody, w której moczyliśmy śliwki nie wylewamy). Śliwki gotujemy do miękkości. Wyjmujemy goździki, a resztę przecieramy przez sito. Ponownie wstawiamy na kuchenkę. Do śmietany dodajemy mąkę i trochę ciepłego sosu, mieszamy. Zagęszczamy sos pozostałą częścią śmietany.

 Śliwki kalifornijskie HELIO New Line cena - 8zł / 240 g
 
 Żurawina suszona HELIO New Line cena - 14zł / 200 g

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: karkówka w sosie cebulowym


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

27 maja 2017, 15:43

Nasze propozycje