Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Światowy Dzień Pieczenia - święto miłośników pieczenia ciast w Polsce... Następny artykuł: Croissanty „Czas na party” - kawowy i karmelowy

Przepisy na sosy na grilla - z żurawiny i suszonej śliwki

Nowości kulinarne, , tagi: przepisy, przepis, sosy, helio, żurawina, grill
Maj i wszystkie miesiące letnie to w naszym kraju okres, w którym większość spotkań towarzyskich odbywa się przy grillu.

sosy na grilla

Przepis na sos z suszonej żurawiny:

  • pół szklanki suszonej żurawiny HELIO
  • dwie szklanki rosołu, cztery szalotki (wcześniej upieczone)
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Cebulki układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieprzem, zapiekać w piekarniku do miękkości. Żurawinę gotujemy w półtorej szklanki rosołu przez 5 minut, aż napęcznieje. Cedzakiem wyławiamy 1/4 szklanki żurawiny do dekoracji. Pozostałą część żurawiny wraz z szalotkami i balsamicznym octem oraz resztą rosołu mieszamy w blenderze do konsystencji puree. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis na sos ze śliwek suszonych:

  • 150 g suszonych śliwek HELIO
  • 70 g cukru
  • 120 g śmietany 18 %
  • 50 g mąki
  • odrobina cukru waniliowego
  • 3-4 goździki

Śliwki zalewamy dwoma szklankami wody i odstawiamy na kilka (najlepiej kilkanaście) godzin. Dodajemy goździki, cukier waniliowy, oraz cukier (wody, w której moczyliśmy śliwki nie wylewamy). Śliwki gotujemy do miękkości. Wyjmujemy goździki, a resztę przecieramy przez sito. Ponownie wstawiamy na kuchenkę. Do śmietany dodajemy mąkę i trochę ciepłego sosu, mieszamy. Zagęszczamy sos pozostałą częścią śmietany.

 Śliwki kalifornijskie HELIO New Line cena - 8zł / 240 g
 
 Żurawina suszona HELIO New Line cena - 14zł / 200 g


Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z truskawkami

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

10 grudnia 2016, 07:54