Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: We Włoszech zakażą diety wegańskiej dla dzieci? Następny artykuł: Dekoracja i poczęstunek w jednym. Weselna ściana donatów

Pulled pork - modny przysmak w 10 minut!

Nowości kulinarne,
,
, tagi: pulled pork, szarpana wieprzowina
Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina, to prawdziwy hit wśród farszów kanapkowych. Sandwicza po brzegi wypchanego naprawdę świetnie przygotowanym mięsem możecie znaleźć w ofercie licznych kanapkowni. Nie jest to tania rzecz, ale przecież kto powiedział, że nie możemy zrobić pulled pork same w domu? :)

Przepis został zrealizowany w ramach projektu 100 Delicious Days, szczegóły znajdziecie na blogu.

Samo przygotowanie tej, niekoniecznie tylko męskiej, potrawy trwa ok. 10 minut. Mięso musi jednak spędzić ok. 10 godzin (albo i więcej!) w piekarniku. Tylko wtedy będzie naprawdę doskonałe!

Składniki:

1,5 kg łopatki wieprzowej

Słoiczek keczupu

2 łyżki sosu sojowego

2 cebule

Przyprawy jakie lubisz (u mnie ostra wędzona papryka, odrobina kminu rzymskiego, sól i pieprz)

Ziele angielskie

Liść laurowy

Oliwa

Każde 500 g łopatki wykarmi spokojnie 2-3 osoby. Jeśli u rzeźnika dostaniesz łopatkę ze skórą, to jeszcze lepiej. Poproś rzeźnika, by naciął ją na kratę. Wtedy piecz łopatkę koniecznie skórą do góry! Dzięki temu wytapiający się tłuszcz wpłynie do mięsa. W naczyniu żaroodpornym układasz cebule pokrojone w półralarki, na nią mięso, zalewasz keczupem, wsypujesz przyprawy, sos sojowy, 3 łyżki oliwy i ¼ szklanki wody. Miąchasz wszystko w rękach, aż mięso będzie całe pokryte marynatą. Wstawiasz do nagrzanego na 100 stopni (NIE WIĘCEJ!) pieca na co najmniej 9 godzin. Optymalne rezultaty są po 11, a niebo zaczyna się od 14 godziny…

Do mięsa w kanapce świetnie pasują ostre sery, musztarda Dijon, majonez, ogórki małosolne czy colesław z czerwonej kapusty (sprawdź przepis na blogu 100 Delicious Days). 

SMACZNEGO!!!

Fot. 100deliciousdays.pl


Zobacz także

Polecany film

Zapiekanka z dyni - Joanna Bielak

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

7 grudnia 2016, 23:17