Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Życie w ciągłym biegu - kilka porad, jak oszczędzić czas i cieszyć się... Następny artykuł: Sprawdź, czy wygrałaś 1 z 500 książek kulinarnych!

Róże z lodów - pomysł na letnią przekąskę

Nowości kulinarne,
,
, tagi: nowości kulinarne, trendy kulinarne, rose gelato
Nieodłącznym elementem każdych wakacji, choć może nie wśród wszystkich, jest zajadanie się włoskimi lub amerykańskimi lodami z automatu. Wiele wskazuje na to, że w tym roku szczytem marzeń będą jednak „rose gelato”, czyli lody w rożku uformowane w kształt róży.

Chociaż lody rose gelato podbijają ulice już od kilku lat, serwisem Instagram zawładnęły dopiero niedawno. Trend spopularyzowała mieszkająca w Australii blogerka Li-Chi Pan, która opublikowała zdjęcie loda uformowanego z pomarańczowej, różowej i brzoskwiniowej masy. Obserwując fotografie z ostatnich kilku dni, trudno nie zauważyć, że lody w rożkach ukształtowane w kwiaty podbijają serwisy społecznościowe. Wcale się temu nie dziwimy. Słodkości opisane hashtagiem #roseicecream są niezwykle fotogeniczne.

Zobaczcie także:  Nowa kulinarna obsesja z Hongkongu - tosty z tęczowym serem

Zdjęcie wstawione do sieci przez Li-Chi Pan w kilka dni zdobyło ponad 30 tys. polubień. Internautom najwyraźniej spodobał się nowy trend, bo w kolejnych dniach wzięli przykład z blogerki i zaczęli publikować podobne fotografie. Na Instagramie pojawiły się nawet głosy, że lody w kształcie róży są tak piękne, że wstyd je zjeść. Najczęściej tworzy się je bowiem z masy o różnych kolorach, przy czym prym wiodą delikatne pastelowe odcienie. Niekiedy lody ozdobione są jeszcze ciastkiem makaronikowym.

Lody rose gelato są specjalnością włoskiej sieci lodziarni Amorino, której śladem pod wpływem mody poszły kolejne lokalne, m.in. Cauldron Ice Cream w kalifornijskim mieście Santa Ana. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by uformowania róż podjąć się samemu. Lody formuje się ręcznie, a konkretniej poprzez dokładanie na rożek kolejnych „płatków róży” łopatką. Jeśli planujecie organizację eleganckiego przyjęcia w ogrodzie, pomysł jest na pewno godny rozważenia.

Zobaczcie także:  Kulinarnie na Instagramie: galaktyczne ciasta

Foto: Instagram


Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z makiem

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

8 grudnia 2016, 23:09