Poprzedni artykuł: Nowe galaretki od marki Emix: wiśnia i poziomka Następny artykuł: Przepis na Sassy Water – magiczny napój na piękną sylwetkę

Schab zapiekany w warzywach z ryżem

Nowości kulinarne, , tagi: przepisy, przepis, warzywa, schab, ryż
Szukasz przepisu na smaczny, świąteczny obiad? Wypróbuj przepis na soczysty schab z warzywami i ryżem!

schab z warzywami

Składniki:

  • 1,5kg schabu,
  • ocet balsamiczny,
  • 4 marchewki,
  • 4 pietruszki,
  • 1 (średni) seler,
  • sól i pieprz czarny,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 2 łyżeczki papryki ostrej,
  • 3 łyżeczki oregano,
  • 3 ziarna jałowca,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • ryż biały długoziarnisty (np. marki Halina).

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 180-200 stopni (termoobieg). Schab natrzeć octem balsamicznym oraz przyprawami: papryką ostrą i słodką, oregano pieprzem, solą oraz sprasowanym czosnkiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać odrobiną wody, dorzucić ziarenka jałowca, tymianek i jałowiec. Przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika. Piec przez 90 minut. W tym czasie umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Naczynie z mięsem wyjąć z piekarnika i pokroić mięso na grube plastry. Dodać starte warzywa (rozłożyć po całym mięsie). Dolać wodę, tak aby sięgała połowy mięsa. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze przez około 60-90 minut (aż mięso będzie miękkie). Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Mięso podawać z ryżem. Smacznego!

zdjęcia: materiały PR

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

15 listopada 2018, 22:02

Nasze propozycje