Poprzedni artykuł: Poznaj aromatyczny świat zielonych herbat Big-Active Następny artykuł: 13 maja - Światowy Dzień Hummusu

Sezon grillowy czas zacząć! Pomysły na bezmięsne dania z grilla

Nowości kulinarne,
,
, tagi: ryby z grilla, warzywa z grilla, przepisy na grilla, dania z grilla
Pierwszy majowy weekend to idealny moment na rozpoczęcie sezonu grillowego. Nie oznacza to jednak, że musimy objadać się kiełbaskami, soczystą karkówką i szaszłykami z mięsem. Grill ogrodowy to bowiem taki idealny wynalazek, który umożliwia przyrządzenie także bezmięsnych i nie mniej pysznych dań. Nie jadacie mięsa albo chciałybyście spróbować czegoś nowego? Oto garść pomysłów na kolejne spotkanie przy grillu.

Papryka faszerowana

Chociaż papryka jest aromatyczna sama w sobie, dla urozmaicenia chętnie podaje się ją w postaci faszerowanej. Najczęściej łączymy ją z mięsem mielonym, ale to nie jedyny patent na faszerowaną paprykę! Równie dobrze możemy je zastąpić pieczarkami i cebulą, a ostatecznie, aby danie było bardziej treściwe, możemy dodać także gotowany ryż.

Po przekrojeniu i oczyszczeniu papryki z nasion przekładamy do środka zeszkloną cebulę i podsmażone pieczarki w plasterkach, a następnie doprawiamy według potrzeb (solą, pieprzą, natką pietruszki, można też dodać odrobinę przecieru pomidorowego i sera żółtego). Wkładamy na ruszt i grillujemy przez kwadrans. Podobnie możemy podać cukinię – po przekrojeniu na pół, wydrążeniu i osoleniu wykorzystujemy taki sam lub podobny farsz (np. z dodatkiem papryki).

Szaszłyk bez mięsa

Kolorowy szaszłyk wcale nie potrzebuje mięsa, ani z piersi kurczaka, ani jakiegokolwiek innego. Na drewniany patyk możemy nakłuwać chociażby pomidorki koktajlowe, kawałki cukinii, papryki czy ananasa.

Dobrym pomysłem jest też szaszłyk paprykowy, a więc z kawałkami czerwonej, żółtej, pomarańczowej i zielonej papryki. Aby dodać im smaku, możemy obtoczyć je w marynacie, do przygotowania której wystarczy olej, sól, pieprz, czosnek, oregano i zioła prowansalskie. Równie kuszący jest szaszłyk owocowy z pokrojonymi w kostkę jabłkami, gruszkami i pomarańczami, skroplonymi sokiem z cytryny i osłodzonymi brązowym cukrem. Przed włożeniem na ruszt szaszłyki z owoców należy zawinąć w folię aluminiową.

Kukurydza z grilla

Nieco więcej czasu wymaga przygotowanie kukurydzy, którą należy najpierw namoczyć w wodzie. Kiedy jednak już odczekamy pół godziny, reszta pójdzie jak z płatka. Po odsączeniu kolb układamy je na ruszcie i czekamy 20 minut, aż będą gotowe. W międzyczasie przygotowujemy masło czosnkowe ze szczypiorkiem, solą i pieprzem. Upieczoną kukurydzę smarujemy masłem, posypujemy serem i skraplamy sokiem z limonki. Możemy też przyprawić ją jeszcze przed upieczeniem – wtedy wystarczy sól morska i pieprz lub mieszanka ulubionych ziół.

Ryba z grilla

Smacznym i pożywnym daniem z grilla jest niewątpliwie ryba, np. łosoś lub pstrąg. Jeśli nie kupiliśmy filetu, ale rybę w całości, należy ją najpierw oczyścić. Następnie – zwłaszcza przygotowując łososia – szykujemy marynatę, np. z oleju roślinnego, posiekanego czosnku, świeżo zmielonego pieprzu i skórki cytryny, po czym przelewamy ją do woreczka i zamykamy w niej rybę na dwie godziny.

Pstrąga w całości możemy z kolei naciąć po bokach, przyprawić od zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem, plasterkami cytryny i czosnkiem, a następnie posmarować oliwą. Rybę, najlepiej zawiniętą w folię aluminiową, kładziemy bezpośrednio na grillu lub tacce i grillujemy po kilka minut z każdej strony.

Grillowane bataty

Słodkie ziemniaki najchętniej podaje się chyba w formie frytek upieczonych w piekarniku. Ich miłośnik powinien kiedyś spróbować także batatów w wersji z grilla. Słodkie ziemniaki można podać w postaci słodkich szaszłyków z ananasami oraz doprawionych ziołami grubych plastrów upieczonych bezpośrednie na ruszcie.

Alternatywą jest upieczenie na tacce ćwiartek (lub mniejszych kawałków) warzyw przyprawionych marynatą z oliwy z oliwek, soli, czosnku w proszku, ziół prowansalskich, oregano, ostatecznie także z musztardy i miodu.

Banany z grilla

Na koniec – coś na deser. Banan jest oczywiście najprostszy w przygotowaniu, ponieważ wymaga jedynie włożenia na ruszt. Owoc jest gotowy, kiedy skórka z obu stron jest ciemnobrązowa. Po ściągnięciu z grilla obieramy go i przecinamy wzdłuż. Następnie przyprawiamy czymkolwiek, na co mamy ochotę: brązowym cukrem, cynamonem, migdałami, sosem czekoladowym, miodem. Banana możemy zjeść też z bitą śmietaną czy lodami, jednak równie dobrze smakują bez dodatków. Niektórzy grillują go obranego, wówczas dodajemy np. orzechy, cynamon i miód, a następnie owijamy owoc folią aluminiową i wkładamy na ruszt na 25 do 30 minut.

Czytaj też: 10 powodów, dla których warto spróbować weganizmu

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

27 kwietnia 2018, 05:06

Nasze propozycje