Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Poznaj aromatyczny świat zielonych herbat Big-Active Następny artykuł: 13 maja - Światowy Dzień Hummusu

Sezon grillowy czas zacząć! Pomysły na bezmięsne dania z grilla

Nowości kulinarne,
,
, tagi: ryby z grilla, warzywa z grilla, przepisy na grilla, dania z grilla
Pierwszy majowy weekend to idealny moment na rozpoczęcie sezonu grillowego. Nie oznacza to jednak, że musimy objadać się kiełbaskami, soczystą karkówką i szaszłykami z mięsem. Grill ogrodowy to bowiem taki idealny wynalazek, który umożliwia przyrządzenie także bezmięsnych i nie mniej pysznych dań. Nie jadacie mięsa albo chciałybyście spróbować czegoś nowego? Oto garść pomysłów na kolejne spotkanie przy grillu.

Papryka faszerowana

Chociaż papryka jest aromatyczna sama w sobie, dla urozmaicenia chętnie podaje się ją w postaci faszerowanej. Najczęściej łączymy ją z mięsem mielonym, ale to nie jedyny patent na faszerowaną paprykę! Równie dobrze możemy je zastąpić pieczarkami i cebulą, a ostatecznie, aby danie było bardziej treściwe, możemy dodać także gotowany ryż.

Po przekrojeniu i oczyszczeniu papryki z nasion przekładamy do środka zeszkloną cebulę i podsmażone pieczarki w plasterkach, a następnie doprawiamy według potrzeb (solą, pieprzą, natką pietruszki, można też dodać odrobinę przecieru pomidorowego i sera żółtego). Wkładamy na ruszt i grillujemy przez kwadrans. Podobnie możemy podać cukinię – po przekrojeniu na pół, wydrążeniu i osoleniu wykorzystujemy taki sam lub podobny farsz (np. z dodatkiem papryki).

Szaszłyk bez mięsa

Kolorowy szaszłyk wcale nie potrzebuje mięsa, ani z piersi kurczaka, ani jakiegokolwiek innego. Na drewniany patyk możemy nakłuwać chociażby pomidorki koktajlowe, kawałki cukinii, papryki czy ananasa.

Dobrym pomysłem jest też szaszłyk paprykowy, a więc z kawałkami czerwonej, żółtej, pomarańczowej i zielonej papryki. Aby dodać im smaku, możemy obtoczyć je w marynacie, do przygotowania której wystarczy olej, sól, pieprz, czosnek, oregano i zioła prowansalskie. Równie kuszący jest szaszłyk owocowy z pokrojonymi w kostkę jabłkami, gruszkami i pomarańczami, skroplonymi sokiem z cytryny i osłodzonymi brązowym cukrem. Przed włożeniem na ruszt szaszłyki z owoców należy zawinąć w folię aluminiową.

Kukurydza z grilla

Nieco więcej czasu wymaga przygotowanie kukurydzy, którą należy najpierw namoczyć w wodzie. Kiedy jednak już odczekamy pół godziny, reszta pójdzie jak z płatka. Po odsączeniu kolb układamy je na ruszcie i czekamy 20 minut, aż będą gotowe. W międzyczasie przygotowujemy masło czosnkowe ze szczypiorkiem, solą i pieprzem. Upieczoną kukurydzę smarujemy masłem, posypujemy serem i skraplamy sokiem z limonki. Możemy też przyprawić ją jeszcze przed upieczeniem – wtedy wystarczy sól morska i pieprz lub mieszanka ulubionych ziół.

Ryba z grilla

Smacznym i pożywnym daniem z grilla jest niewątpliwie ryba, np. łosoś lub pstrąg. Jeśli nie kupiliśmy filetu, ale rybę w całości, należy ją najpierw oczyścić. Następnie – zwłaszcza przygotowując łososia – szykujemy marynatę, np. z oleju roślinnego, posiekanego czosnku, świeżo zmielonego pieprzu i skórki cytryny, po czym przelewamy ją do woreczka i zamykamy w niej rybę na dwie godziny.

Pstrąga w całości możemy z kolei naciąć po bokach, przyprawić od zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem, plasterkami cytryny i czosnkiem, a następnie posmarować oliwą. Rybę, najlepiej zawiniętą w folię aluminiową, kładziemy bezpośrednio na grillu lub tacce i grillujemy po kilka minut z każdej strony.

Grillowane bataty

Słodkie ziemniaki najchętniej podaje się chyba w formie frytek upieczonych w piekarniku. Ich miłośnik powinien kiedyś spróbować także batatów w wersji z grilla. Słodkie ziemniaki można podać w postaci słodkich szaszłyków z ananasami oraz doprawionych ziołami grubych plastrów upieczonych bezpośrednie na ruszcie.

Alternatywą jest upieczenie na tacce ćwiartek (lub mniejszych kawałków) warzyw przyprawionych marynatą z oliwy z oliwek, soli, czosnku w proszku, ziół prowansalskich, oregano, ostatecznie także z musztardy i miodu.

Banany z grilla

Na koniec – coś na deser. Banan jest oczywiście najprostszy w przygotowaniu, ponieważ wymaga jedynie włożenia na ruszt. Owoc jest gotowy, kiedy skórka z obu stron jest ciemnobrązowa. Po ściągnięciu z grilla obieramy go i przecinamy wzdłuż. Następnie przyprawiamy czymkolwiek, na co mamy ochotę: brązowym cukrem, cynamonem, migdałami, sosem czekoladowym, miodem. Banana możemy zjeść też z bitą śmietaną czy lodami, jednak równie dobrze smakują bez dodatków. Niektórzy grillują go obranego, wówczas dodajemy np. orzechy, cynamon i miód, a następnie owijamy owoc folią aluminiową i wkładamy na ruszt na 25 do 30 minut.

Czytaj też: 10 powodów, dla których warto spróbować weganizmu


Zobacz także

Polecany film

Robert Sowa - rozmowa o trendach w kuchni

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

2 grudnia 2016, 23:18