Poprzedni artykuł: Sprawdź, czy wygrałaś 1 z 500 książek kulinarnych! Następny artykuł: 6 przekąsek idealnych na spotkanie towarzyskie przy meczu

Sezon na szparagi trwa! Pomysły na dania ze szparagów

Nowości kulinarne,
,
, tagi: prosty przepis, przepis na szparagi, właściwości szparagów
Smaczne, niedrogie, a do tego zdrowe i wszechstronne. Szparagi, tak i truskawki, tworzą szerokie pole do popisu, jednak sezon na nie dobiegnie końca, nim się obejrzymy. Korzystajmy więc, póki możemy.

Szparagi są źródłem witamin C i E, wapnia, potasu i fosforu, a także cennego dla zdrowia jelit błonnik. Innymi słowy, niepozorne warzywa, które często traktujemy po macoszemu, służą zarówno naszemu zdrowiu, jak i urodzie. Dodatkowo są niskokaloryczne (100 g szparagów zawiera tylko 18 kalorii) i łatwostrawne, co czyni je idealnym składnikiem wiosennego jadłospisu.

Do wartości odżywczych i wszechstronności szparagów na pewno nie trzeba przekonywać kucharzy odpowiedzialnych za menu ostatniego Festiwalu Szparagów we wsi Swołowo pod Słupskiem. Klasyczne dania doczekały się poważnej konkurencji, choćby ze strony zwycięskiej potrawy – pstrąga nadziewanego uprażonymi w piekarniku szparagami doprawionymi solą, czosnkiem i oliwą.

Walory zdrowotne i smakowe szparagów są na tyle kuszące, że grzechem byłoby nie wykorzystać ich w trwającym na nie sezonie. Jeśli nie macie pomysłów na dania ze szparagami, podpowiadamy wam cztery propozycje ich podania.

Zobaczcie także:  Pasta z suszonych pomidorów

zdjęcia: Fotolia

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

22 lipca 2018, 01:34

Nasze propozycje