Słodki „Choping” z czekoladkami od Batidy

Poprzedni artykuł: Przepis na sałatkę z awokado, jarmużem i quinoą Następny artykuł: 3 sposoby na perfekcyjne brownie dla każdego
Jesień za rogiem. Chłodne wieczory zachęcają do umilania sobie czasu gorącą czekoladą, nastrojową muzyką lub aromatyczną kawą. A szczególnie tym pierwszym, bo jak głosi facebook'owa maksyma – czekolada nie ocenia, czekolada rozumie...

Wśród wielu miłośników słodyczy znajduje się ten, który swym nazwiskiem sygnuje jedne z najpopularniejszych. Postać Fryderyka Chopina, bo o nim mowa, znana jest całemu światu. Historia jego muzycznego talentu, pasji, romansów i wyjątkowej osobowości stała się kanwą do wielu produkcji medialnych i szeroko pojętego marketingu, zwanego potocznie „Chopingiem”.

W tym roku, z okazji 17. Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina czeka na nas coś szczególnego. Narodowy Instytut Fryderyka Chopina, inicjator i organizator konkursu, udzielił znanej i cenionej od 25 lat cukierni z tradycjami, Batidzie licencji na stworzenie czekoladek sygnowanych nazwiskiem wielkiego pianisty. Przyczynił się tym samym do powstania małych dzieł sztuki. Wyobraźmy sobie: piękne pudełko w kolorze fuksji, w którym mieści się 15 ręcznie wykonanych czekoladek. Pudełeczko z czekoladowym monogramem twarzy Chopina przywodzi na myśl kasetkę na cukierki należącą do pianisty w okresie paryskim, a którą przekazał swojemu siostrzeńcowi. „Różane Nokturn” wykonane są z najlepszej jakości gorzkiej czekolady, z ciemnym jedwabistym kremem we wnętrzu o różanym, intensywnym zapachu.

batida

Legenda głosi, że młody Chopin zaniedbujący grę na fortepianie, przekupywany był przez swoją siostrę Ludwikę właśnie czekoladkami z różanym nadzieniem. Jedną z największych jego namiętności była gorąca czekolada o której wspominał wielokrotnie, między innymi w liście do siostry z 1847 roku: „Moja czekolada przychodzi mi z Bordeaux, gdzie robią umyślnie bez żadnego aromu w domu prywatnym, u kuzynów jednej z moich poczciwych elewek, która mię tą czekoladą żywi”. Skąd nazwa? Nokturn to spokojna, nastrojowa forma muzyczna inspirowana klimatem nocy. Chopin jest najbardziej znanym i wybitnym przedstawicielem tego gatunku. Czekolada o czarnej jak noc barwie i mrocznym wnętrzu jest niczym nastrojowy nokturn pianisty.

Tych słodkich przyjemności będzie można skosztować nie tylko w Filharmonii Narodowej podczas Konkursu Chopinowskiego. Cukiernia Batida na stałe wprowadza do swojej oferty „Różane Nokturn”, dzięki którym, przy aromatycznej kawie w eleganckich wnętrzach, cofniemy się do romantycznych czasów naszego wielkiego pianisty.


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

14 grudnia 2018, 02:13

Zobacz także

Nasze propozycje