Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Słodki „Choping” z czekoladkami od Batidy

Nowości kulinarne,
,
, tagi: czekoladki, batida
Poprzedni artykuł: Przepis na sałatkę z awokado, jarmużem i quinoą Następny artykuł: 3 sposoby na perfekcyjne brownie dla każdego
Jesień za rogiem. Chłodne wieczory zachęcają do umilania sobie czasu gorącą czekoladą, nastrojową muzyką lub aromatyczną kawą. A szczególnie tym pierwszym, bo jak głosi facebook'owa maksyma – czekolada nie ocenia, czekolada rozumie...

Wśród wielu miłośników słodyczy znajduje się ten, który swym nazwiskiem sygnuje jedne z najpopularniejszych. Postać Fryderyka Chopina, bo o nim mowa, znana jest całemu światu. Historia jego muzycznego talentu, pasji, romansów i wyjątkowej osobowości stała się kanwą do wielu produkcji medialnych i szeroko pojętego marketingu, zwanego potocznie „Chopingiem”.

W tym roku, z okazji 17. Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina czeka na nas coś szczególnego. Narodowy Instytut Fryderyka Chopina, inicjator i organizator konkursu, udzielił znanej i cenionej od 25 lat cukierni z tradycjami, Batidzie licencji na stworzenie czekoladek sygnowanych nazwiskiem wielkiego pianisty. Przyczynił się tym samym do powstania małych dzieł sztuki. Wyobraźmy sobie: piękne pudełko w kolorze fuksji, w którym mieści się 15 ręcznie wykonanych czekoladek. Pudełeczko z czekoladowym monogramem twarzy Chopina przywodzi na myśl kasetkę na cukierki należącą do pianisty w okresie paryskim, a którą przekazał swojemu siostrzeńcowi. „Różane Nokturn” wykonane są z najlepszej jakości gorzkiej czekolady, z ciemnym jedwabistym kremem we wnętrzu o różanym, intensywnym zapachu.

batida

Legenda głosi, że młody Chopin zaniedbujący grę na fortepianie, przekupywany był przez swoją siostrę Ludwikę właśnie czekoladkami z różanym nadzieniem. Jedną z największych jego namiętności była gorąca czekolada o której wspominał wielokrotnie, między innymi w liście do siostry z 1847 roku: „Moja czekolada przychodzi mi z Bordeaux, gdzie robią umyślnie bez żadnego aromu w domu prywatnym, u kuzynów jednej z moich poczciwych elewek, która mię tą czekoladą żywi”. Skąd nazwa? Nokturn to spokojna, nastrojowa forma muzyczna inspirowana klimatem nocy. Chopin jest najbardziej znanym i wybitnym przedstawicielem tego gatunku. Czekolada o czarnej jak noc barwie i mrocznym wnętrzu jest niczym nastrojowy nokturn pianisty.

Tych słodkich przyjemności będzie można skosztować nie tylko w Filharmonii Narodowej podczas Konkursu Chopinowskiego. Cukiernia Batida na stałe wprowadza do swojej oferty „Różane Nokturn”, dzięki którym, przy aromatycznej kawie w eleganckich wnętrzach, cofniemy się do romantycznych czasów naszego wielkiego pianisty.


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

20 stycznia 2017, 06:59

Nasze propozycje