Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Jak zrobić idealne smoothie? Mamy dla Was małą ściągawkę! Następny artykuł: 5 pomysłów na wegańskie śniadania

Borówki amerykańskie na zdrowie! Smaczne propozycje dla łasuchów i nie tylko

Nowości kulinarne,
,
, tagi: borówki, przepisy z borówkami
Ciemnoniebieskie borówki amerykańskie to obok truskawek i malin jeden z najsmaczniejszych i najbardziej odżywczych letnich owoców. Lista ich prozdrowotnych właściwości to jednoznaczny argument za tym, by po borówki sięgnąć najszybciej jak się da.

Borówki amerykańskie są źródłem fitoestrogenu, dlatego zapobiegają nowotworom hormonozależnym, czyli m.in. piersi i tarczycy. Dodatkowo są one źródłem kwasu foliowego (przeciwdziała nowotworom macicy) i egalowego (zmniejsza ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego, płuc i wątroby), a także witaminy A, dzięki czemu zapobiegają chorobom oczu. Co więcej, zawarte w borówkach fitoestrogeny i błonnik obniżają poziom złego cholesterolu, dzięki czemu spożywanie tych owoców przekłada się także na mniejsze ryzyko chorób serca.

Często sięgając po sezonowe owoce często w ogóle nie myślimy o ich właściwościach. Tymczasem, jak widzimy na załączonym przykładzie, jak najbardziej powinnyśmy. A zatem – w weekend marsz po borówki! Gdybyście chciały przygotować z nich pyszny deser, poniżej znajdziecie sześć propozycji wykorzystania borówek amerykańskich.

Babeczki z borówkami

Najprostsza propozycja podania borówek to oczywiście babeczki z owocami. Spód można kupić w sklepie, a do pełnego efektu wystarczy przygotować krem budyniowy i obłożyć babeczki owocami, np. kawałkami kiwi, malinami i rzecz jasna borówkami.

Borówki z bitą śmietaną

Kolejna wersja dla leniwych to sałatka owocowa z bitą śmietaną. Borówki możemy połączyć praktycznie z czymkolwiek zechcemy, np. z truskawkami i ananasem.

Gofry z borówkami

Borówki amerykańskie, tak jak i maliny, świetnie nadają się jako dodatek do gofrów. Na wafle nakładamy krem lub bitą śmietanę, a na wierzchu układamy garść borówek i gotowe.

Sałatka owocowa

Jeśli ktoś nie lubi bądź nie może jeść kremu ani bitej śmietany, nic nie stoi na przeszkodzie, aby w ramach deseru przygotował sałatkę owocową. Borówki możemy połączyć np. z kawałkami banana i brzoskwini.

Sernik amerykański z borówkami

10 żółtek ucieramy ze szklanką cukru i cukrem waniliowym, po czym dodajemy kilogram śmietankowego serka Philadelphia. Białka ubijamy na pianę i łączymy ją z masą serową. Dno formy wykładamy stopionym masłem z pokruszonymi herbatnikami, przelewamy do niej masę serową i pieczemy przez ok. godzinę. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, na wierzch kładziemy owoce. Borówkami możemy równie dobrze obłożyć czekoladowy sernik nowojorski lub sernik z przecierem z jagód.

Tarta z borówkami

Alternatywą dla czasochłonnego sernika jest zwykła tarta na kruchym cieście z kremem. Do przygotowania kremu potrzebujemy po 250 g śmietany 30 proc. i serka mascarpone oraz czterech łyżek cukru pudru. Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier, na koniec dodajemy serek i ponownie przez chwilę ubijamy. Kruche ciasto z kremem wykładamy borówkami.

Sprawdź także:  Jak zrobić idealne ogórki małosolne?

zdjęcia: Free

Zobacz także

Polecany film

Faszerowana dynia - Joanna Bielak

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

3 grudnia 2016, 18:43