Poprzedni artykuł: Tartare Pieprzowo-Cytrynowe Królestwo Następny artykuł: Przepisy na makarony od Mamma Mia!

Sos Chamoy do świeżych owoców – przepis

Kuchnia meksykańska podbija światową kuchnię, jeśli chcesz podążać zgodnie ze światowymi trendami w smakach, wypróbuj przepis na meksykański dip do świeżych owoców – sos Chamoy!
owoce

Raport przedstawiony przez firmę McCormick i markę Kamis –Trendy w Smakach 2014, wśród najważniejszych trendów kulinarnych wymienia meksykańską ofensywę. To znak, że meksykańskie potrawy i składniki zdobywają światowe stoły – w każdym zakątku świata konsumenci odkrywają nowe aspekty tych smacznych, a jednocześnie zwyczajnych potraw. 
Można kupić Chamoy o różnym stopniu ostrości. W domu można go łatwo przygotować z dżemem morelowym, sokiem z limonki i papryczkami chili.

Przepis na Sos Chamoy

dip do owoców

Składniki:

  • 1 szklanka dżemu morelowego;
  • 1/4 szklanki świeżego soku z limonki;
  • 1 łyżeczki pieprzu kolorowego (np. Pieprz kolorowy Kamis);
  • 1 łyżeczka papryczek chili (może być w formie przyprawy).

Z podanej ilości składników można przygotować ok. 1 i 1/3 szklanki sosu.

Przygotowanie: Wsyp wszystkie składniki do blendera i przykryj. Zmiksuj na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Sos przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 5 dni.

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

18 września 2018, 21:12

Nasze propozycje