Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Pojemniki na śniadanie – jak wybrać najlepszy lunchbox? Następny artykuł: Kanapka Benedykt – przepis

Zrób to sama: szyszki z ryżu preparowanego

Jaki jest Wasz ulubiony przysmak z dzieciństwa? My mamy kilka słodkości, które wspominamy z sentymentem, a wśród nich czołowe miejsce zajmują... karmelowe szyszki z ryżu preparowanego. Wiecie, jak łatwo je przygotować?! My już wiemy – przedstawiamy prosty przepis na smak dzieciństwa! Polecamy!

Blok czekoladowy, kogel mogel, kaszka manna, a może krówki-ciągutki? Jest tyle smaków, które kojarzą nam się z dzieciństwem! My, całkiem niedawno, na nowo odkryłyśmy... szyszki z ryżu preparowanego – tym razem nie tylko od strony smakoszy, ale i cukierników – postanowiłyśmy zbadać, jak przygotować ten przysmak :) Okazało się, że przepis na szyszki z ryżu preparowanego jest tak prosty, że aż nie wypada kupować ich w sklepie!

szyszki z ryzu preparowanego

Mamy też dobrą informację dla osób, których zdolności kulinarne ograniczają się do umiejętności zaparzenia wody na herbatę czy kawę – ta słodkość wyjdzie wam za pierwszym razem, a jej przygotowanie zajmie dosłownie kilkanaście minut :)

Szyszki z ryżu preparowanego – przepis

Składniki:

  • ryż preparowany (opakowanie 80g)
  • krówki (30dag) - zobacz jak zrobić krówki w domu
  • masło (100g)
  • opcjonalnie: łyżka gorzkiego kakao
szyszki z ryzu preparowanego

Mamy też dobrą informację dla osób, których zdolności kulinarne ograniczają się do umiejętności zaparzenia wody na herbatę czy kawę – ta słodkość wyjdzie wam za pierwszym razem, a jej przygotowanie zajmie dosłownie kilkanaście minut :)

Przygotowanie: krówki i masło (ewentualnie: kakao) rozpuść w rondelku, mieszając i pilnując, żeby masa się nie przypaliła. Kiedy składniki się połączą, zdejmij je z ognia i wsyp do masy ryż. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Formuj szyszki o średnicy około 2cm (jeśli masa będzie się za bardzo kleić, możesz wstawić ją na chwilę do lodówki). Gotowe słodkości możesz poukładać w ozdobnych papilotkach lub po prostu – na talerzu. Wstaw do lodówki do czasu, aż szyszki zastygną. Smacznego!

UWAGA: krówki i masło można zastąpić gotową masą kajmakową (puszka ok. 400g), wówczas wystarczy ją odrobinę podgrzać, żeby stała się bardziej płynna. Możesz do niej dodać czekoladę – białą lub mleczną, żeby szyszki miały wyrazisty smak i apetyczny kolor. Polecamy! :)

Zobacz również przepisy na dania z dzieciństwa.

Jakie są Wasze ulubione słodkości z dzieciństwa?

zdjęcia: 123rf

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: jajecznica ze szpinakiem


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

23 stycznia 2017, 14:00

Nasze propozycje