Poprzedni artykuł: Ekspresowe polewy do ciast i deserów EMIX Następny artykuł: Zrób to sama: owoce kandyzowane

Tajska zupa kokosowa z dzikim ryżem i krewetkami – przepis

Nowości kulinarne, , tagi: kupiec, ryż, zupa, kuchnia orientalna
Jeśli jesteś smakoszem orientalnej kuchni, koniecznie wypróbuj przepis na tajską zupę kokosową z dzikim ryżem, krewetkami i imbirem!

tajska zupa

Składniki:

  • 1,5 l bulionu;
  • łyżka czerwonej pasty curry;
  • ząbek czosnku, starty;
  • niewielki kawałek imbiru, starty;
  • 2-3 łyżki oleju, np. kokosowego;
  • puszka mleka kokosowego;
  • 200g krewetek;
  • 400g fasolki szparagowej, żółtej i zielonej;
  • 100 g dzikiego ryżu (np. Kupiec), ugotowanego wg przepisu na opakowaniu;
  • garść posiekanej świeżej kolendry.

Przygotowanie: w garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj pastę curry, czosnek i imbir. Smaż przez chwilę, ciągle mieszając - do czasu, aż poczujemy wyraźny aromat przypraw. Następnie wrzuć krewetki i fasolkę, całość wymieszaj i zalej mlekiem kokosowym i bulionem. Gotuj 15 minut. Zupę podawaj z dzikim ryżem i posypaną świeżą kolendrą. Smacznego!

zdjęcia: materiały PR

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

25 kwietnia 2018, 02:37

Nasze propozycje