Poprzedni artykuł: Kuchnia w stylu rustykalnym Następny artykuł: Kulinarne podróże z twarożkami Tartare

Przepis na lato - torcik szparagowy w galarecie z krewetkami

Nowości kulinarne, , tagi: przepisy, przepis, torcik, szparagi, krewetki
Specjalnie dla naszych czytelników Szef Kuchni Hotelu Rialto Paweł Suchenek przygotował wiosenno - letni przepis: Torcik szparagowy w galarecie z krewetkami. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu i jesteśmy przekonani, że będzie częstym gościem w każdej kuchni na wiosnę i lato.

torcik szparagowy

Torcik szparagowy w galarecie z krewetkami

Składniki:

  • 1 kg białych szparagów
  • Sól, szczypta cukru
  • Sok z ½ cytryny
  • 125 g obranych gotowanych krewetek

Galareta szparagowa z trybulą

Składniki:

  • 1 ltr. wywaru ze szparagów
  • 15 listków żelatyny namoczonej w zimnej wodzie
  • Sól, pieprz
  • 3 łyżeczki posiekanej trybuli

Przygotowanie:

Szparagi obieramy, nie wyrzucając łupin / obierek. Następnie gotujemy w osolonej wodzie z cukrem i sokiem z cytryny.

Po wyjęciu ugotowanych szparagów hartujemy je w wodzie z lodem.

Do wody po ugotowanych szparagach wkładamy łupiny / obierki i gotujemy je jeszcze przez 20 min.

Wywar przecedzamy i odmierzamy 1 ltr. Następnie przecedzony wywar mieszamy z namoczoną żelatyną oraz z trybulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pierścienie / ringi lub małe foremki do tart najlepiej jest wcześniej schłodzić. Do naczynek wkładamy ugotowane szparagi (górne 3 cm. na stojąco). Resztę szparagów (końcówek) kroimy w plastry i mieszamy z krewetkami. Następnie wymieszane szparagi z krewetkami wkładamy do środka naczynek (szparagi -górną część układamy w koło na kształt korony w środku krewetki i pokrojone szparagi )

Wszystko zalewany galaretą i podajemy.

Życzę smacznego!

Paweł Suchenek jest dyplomowanych Szefem Kuchni pięciogwiazdkowego hotelu Rialto w Warszawie. Przed podjęciem pracy w hotelu Rialto przez ostatnie 9 lat pracował w restauracjach sieci Marriott na całym świecie, między innymi w Szwajcarii, Armenii, Anglii i Brukseli.

zdjęcia: materiały PR

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

22 czerwca 2018, 23:11

Nasze propozycje