Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Jest już nowy smak Oreo! Spróbujecie tej... rybki? Następny artykuł: Konkurs: Owocowa inspiracja i Twoja stylizacja prosto z serca!

Uwielbiasz kawę? Takiej na pewno nie próbowałaś!

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, kawa, kofeina
Bogata w smaku, słodka, ale też stawiająca na nogi o poranku – taka jest właśnie kawa z magicznym składnikiem, na którą przepis wymyśliła Alyssa z bloga alyssaandcarla.com.

Obok takiego smaku po prostu nie da się przejść obojętnie. Tego trzeba spróbować. Co sprawia, że kawa od zagranicznej blogerki jest tak wyjątkowa? Nutella :).

Niemożliwe? A jednak! To słodkie smarowidło, które uwielbiają chyba wszystkie dzieci, teraz możesz również wykorzystać w duecie z kofeiną. Jest tylko jedno „ale”.

Tej superkawy możesz spróbować w postaci cappuccino. Jest bardzo treściwym napojem ze względu na składniki w nim zawarte. Ponadto zawiera więcej kalorii, przez co nie polecamy pić jej codziennie. Jeden „cheat day” w tygodniu wystarczy nawet osobom, które nie mogą żyć bez słodyczy.

Poniżej podajemy Wam najprostszą wersję przepisu, jaki stworzyła Alyssa z bloga alyssaandcarla.com. Oczywiście możecie go dowolnie modyfikować. Autorka używa espresso w proszku, ale możesz użyć już gotowej esencji. Zamiast blendera możesz również wykorzystać specjalny ekspres do kawy.

Dzieciom możesz przygotować gorącą czekoladę z Nutellą. Wszystko zależy od Ciebie :).

Przepis na kawę z Nutellą

Składniki:

- 2 szklanki mleka,

- ½ szklanki Nutelli,

- ½ łyżki kawy do czystego espresso (albo więcej, jeśli lubisz mocniejszą kawę).

Sposób przygotowania:

1. Wlej mleko do małego rondelka i doprowadź do wrzenia.

2. Przygotuj espresso.

3. Wlej teraz połowę mleka i całą porcję espresso do blendera.

3. Dodaj do kielicha Nutellę.

4. Miksuj wszystko na średniej mocy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.

5. Przygotuj wysokie szklanki. Do połowy naczynia wlej gorącą mieszaninę, którą przygotowałaś w blenderze.

6. Z pozostałej części mleka przygotuj pianę, którą zrobisz speniaczem.

7. Dodaj to ostrożnie łyżką do kubków.

Gotowe :)

Sprawdź także: A może wybierzesz... kawę zbożową?

zdjęcia: Fotolia

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: pączki z ziemniakami


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

21 stycznia 2017, 22:50

Nasze propozycje