Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Słodycze Mieszko na Święta Wielkanocne Następny artykuł: Majonez wyborny Amino – nowość

Wielkanocna baba z jajkami - przepis

Nowości kulinarne, , tagi: przepisy, przepis, wielkanoc, babka, jaja
Chcesz zaskoczyć swoich gości przy wielkanocnym stole? Zobacz oryginalny przepis na wielkanocną babkę nadziewaną... jajkami!
babka wielkanocna

Ciasto:

  • 300 g mąki;
  • ¼ łyżeczki soli;
  • 3 łyżki oleju;
  • 8 łyżek lodowatej wody;
  • 60 g łyżki zimnego masła.

Farsz:

  • 500 g do wyboru lub pomieszanych: młodych liści mniszka lekarskiego, rukoli, szpinaku, jarmużu, botwiny
  • 100g białego sera
  • 100g fety
  • 50 g bryndzy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 surowe jajo + osobno surowe białko i żółtko
  • 6 jaj ugotowanych na twardo (np. Farmio)
  • 4 łyżki startego grana padano
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Mąkę wymieszać z solą. Połączyć z olejem i wodą. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (1/3 i 2/3). Każdą porcję zwinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Liście umyć, osączyć, drobno posiekać. Ewentualnie poddusić na łyżce oleju. Sery, czosnek, 1 surowe jajo i 1 surowe białko zmiksować w malakserze. Wymieszać z bułką tartą. Dodać zieleninę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.

Formę na babkę z kominem nasmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar otrzepać. Schłodzone porcje ciasta rozwałkować na cienkie placki. Większym wylepić formę. Wyłożyć część farszu. Na nim ułożyć obrane ugotowane jaja, potem resztę masy. Brzegi mniejszego placka posmarować rozmąconym żółtkiem. Przykryć formę dokładnie zlepiając brzegi. Posmarować resztą żółtka. Piec przez 45-60 minut w 180°C. Podawać na ciepło lub na zimno.

Uwaga: Po pokrojeniu i wymieszaniu, zieleniny wydaje się dość dużo, ale podczas pieczenia "siądzie". Układając w formie trzeba więc trochę docisnąć. Żeby mieć pewność, że po upieczeniu nie będzie wolnych przestrzeni, można też liście (w zależności od wybranego rodzaju) najpierw poddusić na patelni - wtedy lepiej doliczyć jeszcze 200 g.

Autorkąprzepisu i zdjęcia jest Kasia z pelnytalerz.blogspot.com

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kurczakiem


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

23 stycznia 2017, 18:01

Nasze propozycje