Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Zobacz przepis na ciasteczkowe lizaki cake pops! Następny artykuł: 5 częstych błędów popełnianych podczas smażenia

Jak zrobić chrupiące i pyszne gofry?

Nowości kulinarne,
,
, tagi: gofry, gofry przepis
Wciąż szukasz idealnego przepisu na gofry? Nie zawsze wychodzą doskonale wypieczone i chrupiące? Podpowiadamy, jak uniknąć takiej sytuacji! Wypróbujcie także sprawdzony przepis Wizażanki!

gofry

Żeby gofry były chrupiące…

Od idealnych gofrów dzielą Cię dosłownie trzy kroki:

- sprawdzony przepis,

- odpowiednio przygotowane składniki,

- dobra gofrownica o wysokiej mocy.

Przepis na chrupiące gofry znajdziesz poniżej, tylko co z tymi składnikami? Kluczem do sukcesu jest wyjęcie wszystkich składników z lodówki i utrzymanie ich w temperaturze pokojowej tak, by przed przygotowaniem ciasta trochę się ogrzały. Nie pozostaje to bez znaczenia nie tylko w wypadku wypieków i ciast przygotowywanych w piekarniku, ale także przy robieniu gofrów.

Co do gofrownicy – im wyższa moc, tym lepiej. Gofry nie tylko pieką się szybciej, ale dzięki temu są miękkie w środku i chrupiące na wierzchu. Podczas pieczenia ważne jest także, by nie otwierać gofrownicy i nie "ochładzać" ciasta.

Wypróbowany przepis na gofry

Ten przepis na chrupiące gofry to pomysł Wizażanki Vesenki. Do tej pory zgromadził on najwięcej pozytywnych recenzji i komentarzy. Ciasto przygotowuje się w dosłownie kilka minut.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 jajka (żółtka oddzielone od białek)

Przygotowanie:

Rozgrzać gofrownicę. Przygotować dwa spore naczynia. W jednym wszystkie składniki (oprócz białek) ubić mikserem na gładką masę. W drugim białka ubić na sztywną pianę. Przełożyć pianę do naczynia z ubitą resztą składników i delikatnie wymieszać.
Nakładamy porcję ciasta, zamykamy gofrownicę i pieczemy na rumiano – około 2-3 minuty (trzeba sprawdzać, bo każda gofrownica inaczej piecze i czas może być trochę inny), podawać z ulubionymi dodatkami (cukier puder, owoce, dżem, bita śmietana itp.).
Generalnie trzeba pamiętać o zasadzie – im większą moc ma gofrownica, tym gofry będą bardziej chrupiące i szybciej się upieką.
Przed pieczeniem, a potem co kilka gofrów, warto posmarować wnętrze gofrownicy pędzlem zamoczonym w oleju.

Wytrawne gofry

Gofry smakują wyśmienicie nie tylko na słodko, ale mogą także stanowić podstawę pysznego śniadania. Jeśli w przepisie ograniczymy nieco ilość użytego cukru, zyskamy bazę pod jajko sadzone, pastę z awokado czy też kremowy serek i wędzonego łososia.

gofry jajko sadzone

Wolicie gofry na słodko czy wytrawnie?

zdjęcia: Fotolia

Polecany film

Elżbieta Żołek - Gofry z jabłkami i cynamonem


An Error Occurred: Internal Server Error

Oops! An Error Occurred

The server returned a "500 Internal Server Error".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

23 kwietnia 2017, 07:43

Nasze propozycje