Poprzedni artykuł: Zobacz przepis na ciasteczkowe lizaki cake pops! Następny artykuł: 5 częstych błędów popełnianych podczas smażenia

Jak zrobić chrupiące i pyszne gofry?

Nowości kulinarne,
,
, tagi: gofry, gofry przepis
Wciąż szukasz idealnego przepisu na gofry? Nie zawsze wychodzą doskonale wypieczone i chrupiące? Podpowiadamy, jak uniknąć takiej sytuacji! Wypróbujcie także sprawdzony przepis Wizażanki!

gofry

Żeby gofry były chrupiące…

Od idealnych gofrów dzielą Cię dosłownie trzy kroki:

- sprawdzony przepis,

- odpowiednio przygotowane składniki,

- dobra gofrownica o wysokiej mocy.

Przepis na chrupiące gofry znajdziesz poniżej, tylko co z tymi składnikami? Kluczem do sukcesu jest wyjęcie wszystkich składników z lodówki i utrzymanie ich w temperaturze pokojowej tak, by przed przygotowaniem ciasta trochę się ogrzały. Nie pozostaje to bez znaczenia nie tylko w wypadku wypieków i ciast przygotowywanych w piekarniku, ale także przy robieniu gofrów.

Co do gofrownicy – im wyższa moc, tym lepiej. Gofry nie tylko pieką się szybciej, ale dzięki temu są miękkie w środku i chrupiące na wierzchu. Podczas pieczenia ważne jest także, by nie otwierać gofrownicy i nie "ochładzać" ciasta.

Wypróbowany przepis na gofry

Ten przepis na chrupiące gofry to pomysł Wizażanki Vesenki. Do tej pory zgromadził on najwięcej pozytywnych recenzji i komentarzy. Ciasto przygotowuje się w dosłownie kilka minut.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 jajka (żółtka oddzielone od białek)

Przygotowanie:

Rozgrzać gofrownicę. Przygotować dwa spore naczynia. W jednym wszystkie składniki (oprócz białek) ubić mikserem na gładką masę. W drugim białka ubić na sztywną pianę. Przełożyć pianę do naczynia z ubitą resztą składników i delikatnie wymieszać.
Nakładamy porcję ciasta, zamykamy gofrownicę i pieczemy na rumiano – około 2-3 minuty (trzeba sprawdzać, bo każda gofrownica inaczej piecze i czas może być trochę inny), podawać z ulubionymi dodatkami (cukier puder, owoce, dżem, bita śmietana itp.).
Generalnie trzeba pamiętać o zasadzie – im większą moc ma gofrownica, tym gofry będą bardziej chrupiące i szybciej się upieką.
Przed pieczeniem, a potem co kilka gofrów, warto posmarować wnętrze gofrownicy pędzlem zamoczonym w oleju.

Wytrawne gofry

Gofry smakują wyśmienicie nie tylko na słodko, ale mogą także stanowić podstawę pysznego śniadania. Jeśli w przepisie ograniczymy nieco ilość użytego cukru, zyskamy bazę pod jajko sadzone, pastę z awokado czy też kremowy serek i wędzonego łososia.

gofry jajko sadzone

Wolicie gofry na słodko czy wytrawnie?

zdjęcia: Fotolia

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

21 września 2018, 05:51

Nasze propozycje