Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Warzywne ciasta, które smakują lepiej niż... tabliczka czekolady! Następny artykuł: Mniam... Konfitura z jabłek od Ani Lewandowskiej!

Dlaczego powinnyśmy jeść żółte produkty? I nie chodzi wcale o odchudzanie...

Nowości kulinarne,
,
, tagi: szczęście
Niektórzy mówią, że wszystko jest do kupienia, nawet szczęście. Inni wierzą w siłę pozytywnego myślenia. Okazuje się jednak, że w tym wszystkim można znaleźć o wiele tańszy i prostszy sposób na wywołanie uśmiechu na twarzy.

Nowe badania pokazują, że odpowiedź leży w… żółtym jedzeniu. To całkiem miła strategia, gdy masz doła i nie wiesz, jak sobie z nim poradzić :). Wystarczy sięgnąć chociażby po banana.

Badania przeprowadzone przez The Happy Egg Company pokazały, że jedzenie produktów w tym konkretnym kolorze uwalnia znaczną ilość hormonów szczęścia. A to dlatego, że żółty kojarzy nam się z czymś miłym, ciepłym.

Żółty stymuluje myślenie

Psychologowie sugerują, że nasz pozytywny związek z tym kolorem zaczyna się jeszcze w bardzo młodym wieku. Żółty jest uważany za barwę, która stymuluje lewą część mózgu, odpowiedzialną za logiczne myślenie. To ona zachęca nas do postrzegania tego koloru jako czegoś ciepłego i zabawnego z całej palety barw.

Aby potwierdzić słuszność postawionej tezy, przebadano 1000 osób, które miały odpowiedzieć na pytania związane z kolorami i jedzeniem. Okazało się, że 70 procent z nich kojarzy żółty kolor z uczuciem bycia wesołym.

Zobacz: Ile kalorii ma jajo przepiórcze?

Z kolei 61 procent uznało, że omlet jest na szczycie listy produktów, które sprawiają przyjemność. Na dalszych miejscach znalazł się makaron z serem – zyskał 55 procent poparcia. Do pierwszej piątki wytypowano również banany, amerykańskie naleśniki oraz jajka w koszulce.

Zaskakujące odkrycie

Neuropsycholog dr David Lewis powiedział, że jest zdumiony wynikami tych badań.

Jest mnóstwo badań, które odkrywają, jak dany kolor wpływa na nasze emocje. Mimo to jestem zaskoczony tym, że grupa żółtych produktów wywołuje tak silne, pozytywne uczucia, a przy okazji stymuluje nasze kubki smakowe – powiedział dr Lewis.

Badania pokazały również, że 30 procent respondentów kojarzy żółty ze szczęściem bardziej niż w przypadku innych kolorów. A 62 procent ankietowanych chciałoby widzieć więcej tego koloru w swojej lodówce.

A na jakie żółte menu ty dziś postawisz ;)?

zdjęcia: Fotolia

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa grochowa

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

4 grudnia 2016, 13:17