Poprzedni artykuł: Nowy Hochland Twarogowy w krążkach Następny artykuł: Zakalec – co zrobić żeby go uniknąć?

Zupa dyniowa z chilli i makaronem – przepis

Brak pomysłu na świętowanie halloween? Skuś się na kulinarne szaleństwo i wypróbuj przepis na pyszną zupę dyniową z makaronem i chilli. To zdrowa, smaczna i sycąca przekąska na chłodne, jesienne wieczory!

zupa dyniowa

Składniki:

  • dynia – ok. 1 ½ kg
  • cebula – 2 średnie szt.
  • kapary z zalewy – 1 łyżka
  • płatki chilli – ¼ łyżeczki
  • olej – 3 łyżki
  • słodka śmietanka – 100ml
  • Makaron (np. Międzybrodzki nitki) – 1 paczka
  • woda
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą tak, żeby przykryła ona dynię. Dodajemy płatki chilli, sól do smaku i gotujemy do miękkości, uważając przy tym, żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy. Podawać z makaronem.

Smacznego!

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

18 lipca 2018, 09:14

Nasze propozycje