Poprzedni artykuł: Szpinak w kształcie serduszek od Frosty Następny artykuł: DIY! Przepis na domową chałwę

Zupa marchewkowo-pomarańczowa z imbirem

Nowości kulinarne, , tagi: przepisy, marchew, imbir, przepis, pomarańcza, zupa
Jeśli nie masz pomysłu, jaką zupę przygotować na obiad, wypróbuj przepis na zupę marchewkowo-pomarańczową z imbirem. To propozycja dla miłośników zup o delikatnej, kremowej, konsystencji, którzy lubią poznawać nowe smaki.

zupa z imbirem

Składniki:

  • 700 g marchwi;
  • 400 ml bulionu warzywnego;
  • 200 ml soku pomarańczowego;
  • 2 cm imbiru;
  • 1 łyżka oliwy;
  • szczypta gałki muszkatołowej;
  • szczypta cynamonu;
  • 100 g ryżu basmati (np. Kupiec);
  • sól, cukier, biały pieprz do smaku.

Przygotowanie: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać, pokroić na grube plastry, skropić lekko oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Po upieczeniu marchew przełożyć do garnka, dodać starty na drobnej tarce imbir i wlać sok pomarańczowy. Zmiksować blenderem na krem. Dodać bulion i przyprawy do smaku, gotować jeszcze 10 min na wolnym ogniu. Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego!

zdjęcia: materiały PR

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

15 listopada 2018, 21:57

Nasze propozycje