Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Herbata TEEKANNE Black Lemon z witaminą C Następny artykuł: Nowe smaki Crispy Natural

Zupy krem z mrożonek Hortex

Mrożonki Hortex to pyszne i pełne witamin warzywa, bez dodatku konserwantów i wzmacniaczy smaku. Zamrożone „szokowo” tuż po zbiorach zachowują wartości odżywcze i smakowe zbliżone do świeżych warzyw. Ponadto dzięki wstępnemu obronieniu znacznie skrócą przygotowanie posiłków. Doskonale sprawdzą się do przygotowania pysznych i delikatnych zup w postaci kremu. Zobacz przepisy!

Krem z groszku

hortex

Składniki:

  • groszek zielony mrożony 1kg (2,5 opakowania groszku mrożonego Hortex),
  • 1/2 selera,
  • 2 cebule czerwone,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 100 ml białego Porto,
  • 1/3 pora,
  • 0,5l bulionu drobiowego,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • łyżka soku z cytryny,
  • przyprawy: szczypta pieprzu różowego, cytrynowego, kolorowego młotkowanego, sól, pieprz.

Przygotowanie: W garnku przesmażamy na oliwie pocięty w paski seler i pociętą na mniejsze kawałki cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, a seler zarumieni dodajemy rozmrożony groszek. Kilka minut, stale mieszając, przesmażamy wszystko razem. Zalewamy Porto i czekamy aż odparuje alkohol, po czym zalewamy bulionem i 2-3 szklankami letniej wody. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 minut. W tym czasie śmietanę ubijamy z sokiem z cytryny i mieszamy z trzema rodzajami pieprzu. Pora kroimy pod kątem aby uzyskać jak najdłuższe ,,oczka”, które smażymy na głębokim oleju aż do uzyskania złocistego koloru i chrupkości, po czym odsączamy na ręczniku papierowym. Kiedy nasz wywar będzie gotowy tzn. warzywa i groszek będzie miękki, całość miksujemy blenderem i przecieramy, najpierw przez rzadkie, a potem przez gęsto sito. Gotujemy jeszcze kilka minut i doprawiamy krem solą i pieprzem. Wlewamy do podgrzanych misek i przyozdabiamy kleksem creme fraiche i prażonym porem.

Marchewkowy krem z dynią, imbirem i nuta pomarańczy

hortex

Składniki:

  • 1 kg marchewki mrożonej (2,5 opakowania marchewki mini lub marchewki w kostce Hortex),
  • 450g dyni bez skóry, miąższu i pestek (1 opakowanie dyni w kostce Hortex),
  • otarta skórka z jednej pomarańczy,
  • 2 plastry imbiru,
  • 2 plastry jabłka,
  • 1l mleka kokosowego,
  • 100 ml Marshali czerwonej,
  • sok z jednej cytryny,
  • masło,
  • sól, pieprz.

przygotowanie: marchewkę polewamy oliwą, posypujemy sola morską i zapiekamy w piecu, aż się zarumieni. W garnku na maśle przesmażamy dynię i posiekany imbir. Po kilku minutach wlewamy sok z cytryny i chwilę mieszamy. Dodajemy wyjętą z pieca marchew i chwile trzymamy na wolnym ogniu dodając wino, a następnie mleko kokosowe. Gotujemy ponad godzinę, co jakiś czas mieszając. W tym samym czasie plastry jabłka przesmażamy na maśle po obu stronach i wkładamy do pieca, do momentu aż wyschnie i nabierze chrupkość. Krem miksujemy. Doprawiamy. Podajemy przyozdobiony dwoma chipsami z jabłka.

Zupa brokułowa doprawiona pomidorami, serem gorgonzola i wędzoną papryką chipotle

hortex

Składniki:

  • 1,5kg mrożonych różyczek z brokuła (3 1/3 opakowania brokułów Hortex),
  • 1/2 selera,
  • 1 pietruszka,
  • 1 marchew,
  • 200ml przecieru pomidorowego,
  • 1l bulionu wołowego,
  • 100ml białego wina wytrawnego,
  • 2 cebule szalotki pokrojone w kostkę,
  • 3 małe papryki wędzone chipotle,
  • 100g sera gorgonzola,
  • 2 łyżki oliwy,
  • gałązki tymianku,
  • sól, pieprz.

przygotowanie: szalotki przesmażamy na oliwie aż się zeszkli, dodajemy seler, pietruszkę i marchew. Smażymy kilka chwil razem. Dodajemy papryczki pokroje w kostkę i wlewamy wino. Czekamy aż wyparuje i wlewamy część bulionu. Gotujemy wszystko razem ok. 30 min. Następnie dodajemy brokuły. Dolewamy resztę bulionu razem z pomidorami i 3/4 sera. Gotujemy kilkanaście minut doprawiając solą i pieprzem. Uważamy, aby brokuły się nie rozgotowały. Podajemy z kawałkiem gorgonzoli na wierzchu i gałązką świeżego tymianku.

Cena:

  • Groszek zielony Hortex - 5,29zł
  • Brokuły Hortex - 5,69zł
  • Marchewkę kostka Hortex - 3,29zł
zdjęcia: materiały PR

Zobacz także

Polecany film

Zadanie konkursowe - konkurs Hortex - Elżbieta Żołek

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

6 grudnia 2016, 09:19