Poprzedni artykuł: Nowe kawiarnie COSTA by coffeeheaven Następny artykuł: Schudnij przed Sylwestrem!

Żurawina amerykańska - smak i zdrowie

Nowości kulinarne, , tagi: nowości kulinarne, żurawina
Od kilku lat nasze kuchnie podbija żurawina amerykańska - w postaci soków, suszonych owoców czy jako składnik różnego rodzaju przekąsek, słodyczy a nawet napoi alkoholowych. Od 9 listopada do 22 grudnia w sklepach 'Piotr i Paweł' będzie można dowiedzieć się dlaczego żurawina amerykańska jest tak ważna dla zdrowia, poznać różne formy tej jagody oraz poznać jej wyśmienity smak.
żurawina amerykańska

Żurawina amerykańska to owoc o wszechstronnym zastosowaniu i licznych właściwościach zdrowotnych. Owoce cranberry w suszonej, mrożonej lub świeżej postaci najczęściej są składnikiem zdrowych przekąsek, chleba i bułek, ciast, słodyczy, sałatek, jogurtów, lodów czy sosów do mięs. Sok z cranberry można mieszać z innymi sokami owocowymi i wodą, lub może stanowić bazę do różnego rodzaju napoi i koktajli.

Żurawina amerykańska ma znacznie jaśniejszy i bardziej zbity miąższ o lekko kwaskowatym smaku od swojej europejskiej kuzynki. 

Regularne spożywanie cranberry, np. szklanki soku lub garści owoców dziennie chroni nas przed infekcjami. Owoce żurawiny są też źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają oczyszczać tętnice ze złogów cholesterolu, co pozytywnie wpływa na pracę serca. Ponadto antyoksydanty zawarte w cranberries chronią komórki przed działaniem wolnych rodników, które przyczyniają się do powstania chorób nowotworowych, cukrzycy, miażdżycy, chorób reumatycznych i przedwczesnego starzenia się skóry.

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

22 września 2018, 07:30

Nasze propozycje