Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Nowe kawiarnie COSTA by coffeeheaven Następny artykuł: Schudnij przed Sylwestrem!

Żurawina amerykańska - smak i zdrowie

Nowości kulinarne, , tagi: nowości kulinarne, żurawina
Od kilku lat nasze kuchnie podbija żurawina amerykańska - w postaci soków, suszonych owoców czy jako składnik różnego rodzaju przekąsek, słodyczy a nawet napoi alkoholowych. Od 9 listopada do 22 grudnia w sklepach 'Piotr i Paweł' będzie można dowiedzieć się dlaczego żurawina amerykańska jest tak ważna dla zdrowia, poznać różne formy tej jagody oraz poznać jej wyśmienity smak.
żurawina amerykańska

Żurawina amerykańska to owoc o wszechstronnym zastosowaniu i licznych właściwościach zdrowotnych. Owoce cranberry w suszonej, mrożonej lub świeżej postaci najczęściej są składnikiem zdrowych przekąsek, chleba i bułek, ciast, słodyczy, sałatek, jogurtów, lodów czy sosów do mięs. Sok z cranberry można mieszać z innymi sokami owocowymi i wodą, lub może stanowić bazę do różnego rodzaju napoi i koktajli.

Żurawina amerykańska ma znacznie jaśniejszy i bardziej zbity miąższ o lekko kwaskowatym smaku od swojej europejskiej kuzynki. 

Regularne spożywanie cranberry, np. szklanki soku lub garści owoców dziennie chroni nas przed infekcjami. Owoce żurawiny są też źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają oczyszczać tętnice ze złogów cholesterolu, co pozytywnie wpływa na pracę serca. Ponadto antyoksydanty zawarte w cranberries chronią komórki przed działaniem wolnych rodników, które przyczyniają się do powstania chorób nowotworowych, cukrzycy, miażdżycy, chorób reumatycznych i przedwczesnego starzenia się skóry.


Zobacz także

Polecany film

Robert Sowa- Gęsie żołądki

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

4 grudnia 2016, 21:24