Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Barwna Wielkanoc – zaproś gości do stołu! Następny artykuł: Wieniec drożdżowy z serem

Babka drożdżowa z cytrynowym lukrem

Przedstawiamy w 13 prostych krokach jak zrobić pyszną babkę drożdżową z lukrem. Przepis w sam raz na Wielkanocny stół!

babka

Składniki:

mąka [60 dag]

mleko [1.5 szklanki]

cukier [20 dag]

żółtko z jajka (8-10 sztuk)

masło [12 dag] (pół kostki)

drożdże [4 g] sól [1 szczypta]

skórka z cytryny (z całej cytryny)

skórka z pomarańczy (z całej pomarańczy)

aromat cytrynowy do ciast (kilka kropli)

cukier puder [1 szklanka]

rum [1 łyżka]

sok z cytryny (1-2 łyżki)

Krok 1

Podgrzej odrobinę mleko. Drożdże zalej 3 łyżkami ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru, wymieszaj, odstaw. Mleko nie może być gorące. Najlepiej w temperaturze ciała.

Krok 2

Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Moim zdaniem dość ważne jest ucieranie ok. 10 minut, aż masa będzie naprawdę puszysta.

Krok 3

Do ciepłego mleka dodaj masło żeby się rozpuściło. Jeśli mleko będzie za ciepłe, koniecznie trzeba je schłodzić zanim dolejemy do ciasta.

Krok 4

Stopniowo do ucieranych żółtek dodawaj mąkę, mleko z masłem (lekko ciepłe) i rozczyn. Dodajemy stopniowo mieszając ciągle składniki.

Krok 5

Dodaj skórkę cytrynową i pomarańczową oraz zapach.

Krok 6

Starannie wyrób, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Ciasto jednak będzie dość rzadkie i takie ma być. Trwa to około 15 – 20 minut.

Krok 7

Na końcu ucierania dodaj rodzynki oprószone mąką.

Krok 8

Następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce, przykryj lnianą ściereczką i czekaj, aż podwoi swoją objętość. Ciasto będzie wyrastało około 2-3 godzin.

Krok 9

W tym czasie wysmaruj masłem bardzo dokładnie foremki do babek i oprósz je mąką. Dużo masła gwarantuje łatwe wyjmowanie ciasta.

Krok 10

Jak ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je jeszcze raz dłonią i przełóż do dwóch dużych form na babki. Ciasto powinno sięgać do 1/3 wysokości foremki. Ciasto naprawdę jeszcze bardzo wyrasta i jeśli będzie go zbyt dużo to ucieknie z formy.

Krok 11

Postaw ciasto ponownie w cieple, aż ciasto urośnie na całą wysokość formy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 40 minut w temperaturze 175°C. (po 20 minutach wyłączyć górę piekarnika i włączyć tylko dół !)

Krok 12

Baby wyjmij z piekarnika, pozostaw w formie jeszcze przez 10 minut, a potem wyjmij.

Krok 13

Utrzyj na jednolitą pastę wszystkie składniki lukru, udekoruj baby. Odstaw, aby lukier zastygł. Dekorować można na talerzu, na którym będziemy serwować. Ja osobiście wolę, aby nadmiar lukru ściekł na kratce. Jeśli ktoś woli lukier bardziej cytrynowy, to zamiast wody czy rumu można dodać sam sok z cytryny.
Smacznego :)

zdjęcia: 123rf

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa gulaszowa

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

10 grudnia 2016, 02:11