Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: DIY: pierożki dim sum na parze Następny artykuł: Jak przygotować ciasto z patelni?

Co można zrobić z bardzo dojrzałych bananów?

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, banan
Jeśli czasami zdarza Wam się za długo przechowywać banany, do tego stopnia, że robią się brązowe, mamy na nie sposób! Zobaczcie, co możecie zrobić ze zbyt dojrzałych bananów!

Im bardziej dojrzały banan, tym wyższy indeks glikemiczny. Jeśli jednak nie musimy martwić się poziomem cukru we krwi, warto wykorzystać naturalną słodycz dojrzałych, brązowych bananów i użyć ich podczas przygotowywania smakowitych deserów.

muffiny bananowe

Muffinki bananowe z orzechami i czekoladą

Ten pyszny deser z użyciem bananów to pomysł Wizażanki La Monica. Skoro w przepisanie używamy bardzo dojrzałych i tym samym słodkich bananów, proponujemy ograniczyć nieco ilość użytego cukru.

Składniki (na 12-16 sztuk):

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 3 banany
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 80g posiekanej czekolady
  • Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • ¾ szklanki oleju
  • ¼ szklanki mleka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek, sodę, sól, cukry). W drugiej misce mokre składniki: rozbijamy jaja, dodajemy olej i rozgniecione banany.
Mokre wlewamy do suchych i mieszamy niedbale. Dodajemy posiekane orzechy i czekoladę i tyle mleka, aby ciasto nie było bardzo gęste.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości (2 łyżki na 1 papilotkę). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut na brązowo-złoty kolor (lub do suchego patyczka).

Ciasteczka owsiane bez mąki, jajek i mleka

ciasteczka owsiane

Zdjęcie: Instagram @wizazpl

Sekretem tego przepisu jest właśnie dojrzały banan, który skutecznie scala masę, więc podczas robienia ciasteczek nie używamy jajek. Są idealne do pracy na drugie śniadanie, ale mnie często zastępują pierwszy posiłek w ciągu dnia. :) Czego potrzebujemy do ich przygotowania?

Składniki (na ok. 6 dużych ciastek):

  • 1 dojrzały banan
  • 75g płatków owsianych
  • 50g suszonej żurawiny
  • 25g pestek dyni

Przygotowanie:

Oczywiście dodatki do dowolnej modyfikacji. Polecam wypróbować też ciasteczka z dodatkiem dowolnych orzechów lub w wersji z dodatkiem kakao.

Banana rozdrabniamy widelcem i łączymy z pozostałymi składnikami. Na blaszce formujemy ciasteczka i pieczemy przez kilkanaście minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza na złocisty kolor.

Prosty przepis na masło bananowe

Masło bananowe to idealny dodatek do świeżego pieczywa, wafli ryżowych czy kruchych ciasteczek. Jego wykonanie jest banalnie proste i zajmie nie więcej niż 5 minut.

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 100g masła
  • mielony cynamon do smaku

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Zobaczcie także, jak przygotować domowe masło orzechowe.

Ekspresowe ciasto bananowe

Ten przepis na ekspresowe ciasto bananowe to propozycja Wizażanki VanDerKamp. Także w tym wypadku (podobnie jak w przepisie na muffinki), polecamy nieco ograniczyć cukier.

Składniki:

  • 4 banany
  • Pół szklanki masła
  • Pół szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Banany rozgniatamy, dodajemy roztopione masło, cukier, mąkę, jajko, sodę i sól i wszystko mieszamy razem. Małą foremkę wyścielamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy godzinę w temperaturze 150 stopni.
Jedna uwaga: ciasto będzie mokre i będzie wyglądało jakby miało zakalca, ale to tylko złudzenie. :)

Macie ochotę wypróbować któryś z zaproponowanych przepisów?

zdjęcia: Fotolia

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: pulpety w sosie pieczarkowym

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

11 grudnia 2016, 14:54