Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Babka drożdżowa z cytrynowym lukrem Następny artykuł: Już niebawem Dzień Matki...

Wieniec drożdżowy z serem

Proporcje ciasta drożdżowego w tym wieńcu są idealnie dobrane, dlatego podczas pieczenia wieniec nie pęka, nie wypływa z niego ser, co często ma miejsce przy wypieku rolad drożdżowych. Ciasto pięknie pachnie skórką cytrynową, co w połączeniu ze słodkim serem i rodzynkami daje wspaniały smak.

ciasto drożdżowe

Składniki:

mąka [2.5 szklanki]

drożdże [40 g] (świeże)

mleko [0.5 szklanki]

cukier [125 g]

masło [125 g] (roztopione i ostudzone)

sól [1 szczypta]

skórka z połowy cytryny

żółtko z jajka [3 szt.]

ser biały [400 g] (z wiadereczka - nadzienie serowe)

rodzynki [0.5 szklanki] (nadzienie serowe)

skórka z cytryny (z połowy cytryny - nadzienie serowe)

cukier puder [0.5 szklanki] (nadzienie serowe)

żółtko z jajka [3 szt.] (nadzienie serowe)

mąka ziemniaczana [2 łyżeczki] (nadzienie serowe)

Krok 1

Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy 1 łyżką cukru, dolewamy pół szklanki ciepłego (nie może być gorące!) mleka i dodajemy 3 łyżki mąki. Mieszamy rozcierając duże grudki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut.

Krok 2

Gdy zaczyn urośnie, wlewamy go do przesianej mąki, dodajemy resztę cukru, żółtka, skórkę z cytryny, szczyptę soli. Zagniatamy aż składniki się połączą i dolewamy masło. Wyrabiamy rekami ciasto, aż wchłonie cały tłuszcz, będzie gładkie, lśniące i elastyczne (ok. 5-7 minut). Posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe, bezwietrzne miejsce na godzinę.

Krok 3

Żółtka ucieramy z cukrem puder na gładką masę. Dodajemy po łyżce sera. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ucieramy dokładnie mikserem, aż masa będzie gładka. Na samym końcu wrzucamy rodzynki (wcześniej namoczone w ciepłej wodzie ok. 20 minut), mieszamy.

Krok 4

Gdy ciasto urosło, wykładamy go na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości takiej jak na zdjęciu. Masę serową wykładamy na ciasto, zostawiając wolny brzeg. Rolujemy ciasto z serem i przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej dokładnie bułka tartą tortownicy na wieniec (z kominem) o średnicy 27 cm.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 30-35 minut.
Ciasto można polukrować (1 szklanka cukru pudru + 3 łyżki gorącej wody) lub posypać cukrem pudrem.

Życzymy smacznego!


Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa szczawiowa

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

6 grudnia 2016, 01:47