Poprzedni artykuł: Babka drożdżowa z cytrynowym lukrem Następny artykuł: Już niebawem Dzień Matki...

Wieniec drożdżowy z serem

Proporcje ciasta drożdżowego w tym wieńcu są idealnie dobrane, dlatego podczas pieczenia wieniec nie pęka, nie wypływa z niego ser, co często ma miejsce przy wypieku rolad drożdżowych. Ciasto pięknie pachnie skórką cytrynową, co w połączeniu ze słodkim serem i rodzynkami daje wspaniały smak.

ciasto drożdżowe

Składniki:

mąka [2.5 szklanki]

drożdże [40 g] (świeże)

mleko [0.5 szklanki]

cukier [125 g]

masło [125 g] (roztopione i ostudzone)

sól [1 szczypta]

skórka z połowy cytryny

żółtko z jajka [3 szt.]

ser biały [400 g] (z wiadereczka - nadzienie serowe)

rodzynki [0.5 szklanki] (nadzienie serowe)

skórka z cytryny (z połowy cytryny - nadzienie serowe)

cukier puder [0.5 szklanki] (nadzienie serowe)

żółtko z jajka [3 szt.] (nadzienie serowe)

mąka ziemniaczana [2 łyżeczki] (nadzienie serowe)

Krok 1

Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy 1 łyżką cukru, dolewamy pół szklanki ciepłego (nie może być gorące!) mleka i dodajemy 3 łyżki mąki. Mieszamy rozcierając duże grudki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut.

Krok 2

Gdy zaczyn urośnie, wlewamy go do przesianej mąki, dodajemy resztę cukru, żółtka, skórkę z cytryny, szczyptę soli. Zagniatamy aż składniki się połączą i dolewamy masło. Wyrabiamy rekami ciasto, aż wchłonie cały tłuszcz, będzie gładkie, lśniące i elastyczne (ok. 5-7 minut). Posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe, bezwietrzne miejsce na godzinę.

Krok 3

Żółtka ucieramy z cukrem puder na gładką masę. Dodajemy po łyżce sera. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ucieramy dokładnie mikserem, aż masa będzie gładka. Na samym końcu wrzucamy rodzynki (wcześniej namoczone w ciepłej wodzie ok. 20 minut), mieszamy.

Krok 4

Gdy ciasto urosło, wykładamy go na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości takiej jak na zdjęciu. Masę serową wykładamy na ciasto, zostawiając wolny brzeg. Rolujemy ciasto z serem i przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej dokładnie bułka tartą tortownicy na wieniec (z kominem) o średnicy 27 cm.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 30-35 minut.
Ciasto można polukrować (1 szklanka cukru pudru + 3 łyżki gorącej wody) lub posypać cukrem pudrem.

Życzymy smacznego!

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

15 listopada 2018, 03:23

Nasze propozycje