Poprzedni artykuł: Na wielkanocnym stole Następny artykuł: Na wiosenną nutę

Ciasto śliwkowe z kruszonką

Chcesz się popisać kulinarnym talentem, a masz mało czasu i niezbyt duże doświadczenie w kuchni? To idealne ciasto dla Ciebie - niezwykle proste a bardzo smaczne.

ciasto ze śliwkami

Składki:

mąka pszenna [4 szklanki]

cukier [2 szklanki]

maślanka [1 szklanka]

olej [0.5 szklanki]

jajka [3 szt.]

masło [0.75 kostki]

cukier waniliowy

proszek do pieczenia [3 łyżeczki] (czubate)

śliwki [10 szt.]

Krok 1

Opłukać śliwki, osuszyć, wydrylować z pestek i pokroić w ćwiartki. Owoce mrożone odrobinę rozmrozić.

Krok 2

Do miski wsypać 2,5 szklanki mąki, szklankę cukru, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.. Wymieszać suche składniki. Dodać maślankę, olej, jajka i wszystko dokładnie wymieszać, aż rozpuści się cukier.

Krok 3

Blachę o średniej wielkości nasmarować odrobiną masła i minimalnie posypać mąką. Wlać masę na blachę. Śliwki ułożyć na cieście. Nie można położyć zbyt dużo owoców !

Krok 4

Do miski wsypać 1,5 szklanki mąki, szklankę cukru dodać do tego ¾ kostki masła i szybko połączyć wszystkie składniki. Szybciutko powstaje piękna kruszonka. Posypać równomiernie całe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec górę i dół 45 minut w temp. 180 st. C.

Życzymy smacznego!

zdjęcia: 123rf

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: azjatycki kurczak z warzywami


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

24 maja 2017, 08:34

Nasze propozycje