Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Na wielkanocnym stole Następny artykuł: Na wiosenną nutę

Ciasto śliwkowe z kruszonką

Chcesz się popisać kulinarnym talentem, a masz mało czasu i niezbyt duże doświadczenie w kuchni? To idealne ciasto dla Ciebie - niezwykle proste a bardzo smaczne.

ciasto ze śliwkami

Składki:

mąka pszenna [4 szklanki]

cukier [2 szklanki]

maślanka [1 szklanka]

olej [0.5 szklanki]

jajka [3 szt.]

masło [0.75 kostki]

cukier waniliowy

proszek do pieczenia [3 łyżeczki] (czubate)

śliwki [10 szt.]

Krok 1

Opłukać śliwki, osuszyć, wydrylować z pestek i pokroić w ćwiartki. Owoce mrożone odrobinę rozmrozić.

Krok 2

Do miski wsypać 2,5 szklanki mąki, szklankę cukru, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.. Wymieszać suche składniki. Dodać maślankę, olej, jajka i wszystko dokładnie wymieszać, aż rozpuści się cukier.

Krok 3

Blachę o średniej wielkości nasmarować odrobiną masła i minimalnie posypać mąką. Wlać masę na blachę. Śliwki ułożyć na cieście. Nie można położyć zbyt dużo owoców !

Krok 4

Do miski wsypać 1,5 szklanki mąki, szklankę cukru dodać do tego ¾ kostki masła i szybko połączyć wszystkie składniki. Szybciutko powstaje piękna kruszonka. Posypać równomiernie całe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec górę i dół 45 minut w temp. 180 st. C.

Życzymy smacznego!

zdjęcia: 123rf

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kurczakiem

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

9 grudnia 2016, 10:50