Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Impreza świąteczna w firmie z Batidą i historia pewnego zakładu... Następny artykuł: Ścigany czy ścigający? „Ciacho Wiozę”

5 trików, jak szybciej i sprawniej przygotowywać posiłki

Nowości kulinarne,
,
, tagi: gotowanie przepisy
Gotowanie to niewątpliwa przyjemność, lecz gdy przygotowania stają się długotrwałe i pracochłonne, nie jednej z nas po prostu mija ochota. Czy jesteś początkująca czy też od dawna wiedziesz prym w kuchni, te triki z pewnością ułatwią i przyspieszą przygotowanie nie jednej potrawy!

kobieta w kuchni

Czytaj przepisy do samego końca

Niekiedy czytając przepis, ograniczamy się na początku jedynie do sprawdzenia ilości produktów, jaka jest nam niezbędna. Zbytnia pewność siebie i ciągły pośpiech nierzadko są przyczyną kulinarnych katastrof. Dodałaś do masy całe jajka, zamiast oddzielić białka od żółtek? Aromatyczne zioła wsypałaś od razu do gotującego się garnka, bez wstępnego podsmażenia na oliwie? To tylko niektóre z przykładów, które mogą przyczynić się do późniejszej zmiany smaku potrawy.

Obieraj, gdy istnieje konieczność

Organiczne warzywa i owoce, wolne od pestycydów oraz innych szkodliwych nawozów, zyskują coraz większą popularność. Tracisz czas na ich obieraniu, dokładnie pozbywając się każdej skórki? Błąd! Przesadna ostrożność pozbawia Cię jednej z najwartościowszej części produktu. Marchewki, buraki czy też jabłka możemy bez obaw dodawać do niektórych naszych potraw wraz z cenną skórką, która wzbogaci nasze potrawy w składniki mineralne.

Zobaczcie także: 6 produktów, które wyrzucasz, a powinnaś jeść

Trzymaj nóż prawidłowo

Warzywa to podstawa wielu zdrowych i dietetycznych dań. Nawet, gdy nie królują jako główny składnik dania, to z pewnością dodają mu smaku i aromatu. Czosnek, cebula czy marchewka - nieodłączne w naszym menu - potrafią spędzić sen z powiek, gdy nasze umiejętności krojenia pozostawiają wiele do życzenia.

krojenie warzyw

Ważne jest, by poprawnie trzymać nóż w dłoni, by uchronić się od skaleczeń i nadwyrężeń. Opierając wskazujący palec na ostrzu noża, nie zapewniamy stabilnego i pewnego cięcia. Spróbuj inaczej! Połóż kciuk po jednej stronie ostrza, reszta palców utrzymuje rączkę noża. Na początku wydawać się może dziwne i niewygodne, ale po paru cięciach dojdziesz do perfekcji!

Myj w trakcie

Widmo sterty brudnych naczyń to jedna z przyczyn, dla których wielu z nas umywa się od gotowania w domowym zaciszu. Liczbę naczyń zużytych podczas przygotowań starajmy się zatem ograniczyć do minimum. Nie odkładaj zmywania drobnych rzeczy na później! Gdy resztki jedzenia zaschną, zmywanie będzie uciążliwe i bardziej pracochłonne. Staraj się także zmywać na bieżąco, dzięki czemu oszczędzisz czas.

Włącz piekarnik, zagotuj wodę

Warzywa pokrojone, sos przygotowany, wystarczy dodać tylko świeżo ugotowane spaghetti, a Ty dopiero teraz gotujesz wodę? Podczas krojenia nie zapomnij o wstawieniu wody czy włączeniu piekarnika. Nagrzanie wymaga czasu, a Ty w międzyczasie będziesz mogła zająć się resztą przygotowań.

Jakie są Wasze triki na usprawnienie gotowania?

zdjęcia: Fotolia

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: szpinak w cieście francuskim

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

5 grudnia 2016, 15:36