Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Nowości kulinarne czerwca – idealne na spotkania z przyjaciółmi Następny artykuł: Pomysły na obiady w upalne dni

Co zrobić z kalarepy?

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, przepis, placki, kalarepa
Kalarepa jest pyszna jedzona na surowo, jednak równie dobrze sprawdza się w wielu innych daniach. Jednym z nich są lekkie placuszki, do których sos śmiało przygotować można z liści tego warzywa.
kalarepa placki

Co zrobić z kalarepy? Przepis na kalarepkowe placuszki

Składniki:

  • 1 kalarepa
  • 1 średni ziemniak
  • 1 młoda cebulka
  • garść posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • pieprz, sól
  • olej

Sos:

  • liście kalarepy (ok. 3-4 sztuki)
  • 3 łyżki masła
  • 1/4 szkl. lekkiego bulionu warzywnego
  • 1/4 szkl. śmietanki 18%
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub więcej)
  • sok z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz, sól
kalarepa placki

Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ziemniaka, kalarepę i cebulkę. Solimy i odstawiamy.

Na patelni rozpuszczamy masło. Z liści kalarepy usuwamy łodygi, a liście drobno siekamy.

Liście smażymy na maśle przez ok. 5-7 minut. Kiedy zmiękną zalewamy bulionem i gotujemy chwilę.

Śmietankę mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do liści z wywarem i mieszamy energicznie.

Sos doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz skrapiamy sokiem z cytryny.

Do przetartych warzyw dodajemy mąkę, jajko, koperek i przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy masę i smażymy placki na złoty kolor.

kalarepa placki

Jak czasem kupię, to albo na surowo zjem, albo wrzucę do jarzynowej zupy. :) W Polsce z domu, też nie pamiętam, żeby się w jakiś sposób przyrządzało kalarepę, w ogóle to rzadko gościła u nas w domu, a jak była, to się obierało i na surowo jadło tylko lekko posoloną.

Lazurowewybrzeze

Skusicie się na kalarepę w takim wydaniu?

Więcej przepisów znajdziecie na blogu Kitchen Vibe.

Zobaczcie także przepis na muszle makaronowe oraz przepis na sałatkę z bobu i kalarepy.


Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: babka czekoladowa

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

9 grudnia 2016, 22:19