Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: 12 inspirujących nowości kulinarnych lipca Następny artykuł: 7 sposobów na wykorzystanie resztek jedzenia

Cold Brew - kawa parzona na zimno hitem lata 2015!

Nowości kulinarne,
,
, tagi: kawa, lato
Żar leje się z nieba i jedyne, o czym marzysz, to szklanka aromatycznej, mrożonej kawy? Cold Brew, czyli kawa parzona na zimno z pewnością ułatwi Ci jej przygotowanie. Przekonaj się, jak łatwo i niedrogo uzyskasz ten orzeźwiający napar w zaciszu własnego domu!

kawa mrożona

Kawa parzona na zimno – DIY!

Kluczem do przygotowania dobrej kawy jest wybór ziaren. Świeżo, grubo zmielona arabika zapewni idealny smak Twojego napoju. Poniżej znajdziesz sposób, jak krok po kroku przygotować Cold Brew.

Potrzebne Ci będą:

  • 4 szklanki wody
  • 1,5 szklanki świeżo, grubo zmielonej arabiki
  • duży słój
  • filtr do kawy
  • sitko
  • spore naczynie

Wlej wodę, wsyp kawę do słoika i dokładnie wymieszaj tak, aby ziarna powoli miękły. Jeżeli jesteś niecierpliwa i chcesz wcześniej cieszyć się smakiem kawy, pozostaw przykryty słoik w zaciemnionym miejscu na 12 godzin. Jednak jeśli umieścisz ją w lodówce na 24 godziny, kawa zyska słodszy i delikatniejszy smak.

Włóż filtr do kawy w drobnym sitku i umieść nad sporym naczyniem. Powoli przecedź kawę przez filtr. Wykonaj tę czynność dwukrotnie. W ten sposób otrzymasz koncentrat.

Koncentrat możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Przed podaniem rozcieńcz według swoich upodobań. Jeżeli chcesz uzyskać mocniejszą kawę, wymieszaj koncentrat z wodą w stosunku 1:1.

Ostatnio coraz częściej piję kawę "parzoną na zimno" czyli Cold Brew Coffee. Ma delikatniejszy smak, troszkę ziemisty, ale też wysłodzony, bez kwaśnego smaku i goryczy, dzięki temu kawa jest przez wielu smakoszy uznana również za dobrą dla osób z problemami żołądkowymi. Ale uwaga, taka kawa zawiera znacznie więcej kofeiny niż parzona na gorąco, więc niech nie myli jej delikatny smak.

Figarro

Naturalna słodycz kawy – korzyści płynące z metody Cold Brew

Twoja ulubiona kawa zazwyczaj pozostawia posmak goryczki? Kwaskowy aromat psuje poranną chwilę przyjemności? Zapomnij, to już przeszłość!

Metoda ta pozwala na uzyskanie delikatnej w smaku kawy, o lekko czekoladowo-orzechowej nucie smakowej. Warunkiem są odpowiednio zmielone ziarna oraz dwukrotne przecedzenie naparu, co sprawi, że Twoja kawa zachwyci Cię na nowo!

kawa mrożona

Kofeina – mniej czy więcej?

Zastanawiasz się, czy kawa parzona na zimno zastąpi Twoja poranną małą czarną? Z powodzeniem! Zawiera bowiem więcej kofeiny, niż inne kawy poddawane procesom cieplnym podczas parzenia. Jeśli nie lubisz zimnej kawy, przygotowany koncentrat możesz zalać wrzątkiem. Cold Brew idealnie sprawdzi się także jako baza frappe, wszelkich deserów czy koktajli kawowych. Ta kawa pobudzi Cię do działania!

Inspiracje kulinarne z użyciem Cold Brew

Zachwyć swoich gości Mocha Frappe na letnim przyjęciu! Z użyciem Cold Brew, kilku kostek lodu, odrobiny kakao, świeżo startej gorzkiej czekolady oraz skondensowanego mleka wyczarujesz orzeźwiającą dawkę przyjemności.

Znudzona kolejną, mało wyrazistą marynatą do karkówki czy ulubionego steku? Wypróbuj kawową marynatę do mięsa! Koncentrat kawy parzonej na zimno wymieszany z wędzoną papryką w proszku, cynamonem oraz odrobiną pieprzu zapewni Ci sukces na każdym weekendowym grillowaniu.

Zobaczcie także, jaka jest najlepsza pora na picie kawy!

Znacie Cold Brew? Lubicie kawę parzoną na zimno?

zdjęcia: Fotolia

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: tradycyjny rosół

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

3 grudnia 2016, 18:46