Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Pora dnia ma znaczenie! Zobacz, kiedy najbezpieczniej pić kawę! Następny artykuł: Gruszka i pietruszka – sprawdź, jak możesz wykorzystać to połączenie

Te produkty lepiej wyrzuć i więcej nie kupuj!

Nowości kulinarne,
,
, tagi: zdrowie, kuchnia, produkty
Niezależnie od tego, czy jesteś na diecie, te produkty nie służą ani Twojej sylwetce, ani Twojemu zdrowiu. Jeśli znajdują się w Twojej kuchni, pozbądź się ich raz na zawsze! Zobacz, jakie produkty lepiej wyrzucić i czym je zastąpić!

zdziwiona kobieta

Gotowe dania w proszku

Sosy, dania instant, dressingi do sałatek, czyli wszystko to, co po dodaniu wody ma być gotowe do zjedzenia. Przygotowanie zdrowych zastępników nie wymaga mistrzostwa kulinarnego. Wystarczą świeże składniki, zioła i przyprawy, które powinny zająć miejsce gotowców.

Nie polecam żadnych dań gotowych, oprócz mrożonych warzyw. Nie polecam też niezdrowego, szkodliwego odgrzewania na co dzień dań w mikrofalówce (nie wspominając już, że smak nie ten sam...). Można zrobić prosty obiad samemu.
Przykład: łosoś skropiony cytryną upieczony w piekarniku + koperek + sałatka z sałaty i pomidorów
Przykład II: makaron, świeże pomidory i bazylia, oliwki, oliwa, trochę tartej mozarelli
Przykład III: placki z mąki żytniej z otrębami z ulubionymi dodatkami

kagga

Spody do pizzy i biszkopty do ciast

Choć na pierwszym miejscu w składzie znajdziemy mąkę i wodę, dalej nie jest już tak "naturalnie", gdyż zaczynają się substancje spulchniające i regulatory kwasowości. Domowe ciasto na pizzę być może nie uda się za pierwszym razem, ale na pewno warto próbować! Podobnie w przypadku biszkoptu.

Bita śmietana w sprayu lub w proszku

Prawdziwa bita śmietana może i jest kaloryczna, ale za to w stu procentach naturalna. Coś, co musi przez dłuższy czas utrzymać swoją konsystencję w opakowaniu pod ciśnieniem, musi zawierać odpowiednie substancje. Pozyskiwany z wodorostów karagen w roli stabilizatora nie brzmi zachęcająco…

Słodzone napoje

Z produktów tego typu warto zrezygnować ze względu na dużą zawartość cukru. Nie stanowi odkrycia stwierdzenie, że szczególnie dużo jest go w popularnych napojach gazowanych, ale warto przyjrzeć się także innym produktom. Słodkie napoje, np. znany sok marchwiowo-owocowy dla dzieci ma w swoim składzie tyle samo cukru, ile znajduje się w coli!

Kawy w saszetkach

Kawy, a raczej – jak sami producenci je nazywają – napoje kawowe, niewiele mają wspólnego z prawdziwymi ziarnami. W składzie na pierwszym miejscu pojawia się cukier, więc nie mamy kontroli nad jego ilością. No i po co komu w takim napoju utwardzony tłuszcz roślinny? Nie brzmi zbyt zachęcająco, podobnie jak cała długa lista substancji E: regulatorów, stabilizatorów, aromatów i przeciwzbrylaczy. 

Słodkie płatki śniadaniowe

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, więc powinniśmy zatroszczyć się, by było maksymalnie pełnowartościowe pod względem odżywczym. Płatki śniadaniowe – czy naprawdę są zdrowe? Niekoniecznie. Naturalne płatki owsiane, na bazie których stworzymy domowe muesli, owszem, dostarczą nam właściwości odżywczych. Jednak już pod słodkimi skorupkami kuleczek i kółeczek kryje się multum węglowodanów, w tym głównie cukier.

Dodałybyście coś do tej listy?

zdjęcia: Fotolia

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z makiem


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

22 stycznia 2017, 04:54

Nasze propozycje