Poprzedni artykuł: Śliwki zamknięte w kubku Następny artykuł: Nowe rodzaje miodów Lune de Miel

Niebezpieczne połączenia w kuchni

Nowości kulinarne,
,
, tagi: herbata, cytryna, kuchnia, ogórek, pomidor, połączenia
Dlaczego nie wolno łączyć pomidora z ogórkiem? Czy herbata z cytryną może niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie? A co z połączeniem czerwonego wina z mięsem? Poznaj fakty związane z łączeniem produktów w kuchni!

Wszyscy doskonale wiemy, że owoce, warzywa, produkty zbożowe, przetwory mleczne i dobrej jakości tłuszcze są niezbędne w naszej codziennej diecie. Zapewniają nam zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Gorzej jest z wiedzą na temat umiejętnego łączenia żywności – każdy z nas lubi przecież kanapkę z pomidorem i ogórkiem, a herbatę z cytryną pijamy wyjątkowo chętnie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Zapominamy, że te i podobne połączenia sprawiają, że żywność staje się mniej wartościowa, a w niektórych przypadkach jest nawet niebezpieczna dla zdrowia. Poznajcie fakty na temat łączenia produktów na talerzu!

Konsultacji merytorycznej udzieliła p. Agnieszka Piskała - ekspert ds. żywienia w programie edukacyjnym „5 posiłków” z Nestlé.

Które z tych połączeń najczęściej pojawia się w Waszych kuchniach?

zdjęcia: 123rf

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

20 lipca 2018, 22:43

Nasze propozycje