Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Sztuka malowania na kubkach w Starbucks Następny artykuł: Herbata TEEKANNE Black Lemon z witaminą C

Mikrofalówka – korzystać czy nie?

Nowości kulinarne,
,
, tagi: zdrowie, mikrofalówka, kuchenka, mikrofala, zdrowe odżywianie
Choć kuchenka mikrofalowa w wielu domach stanowi nieodłączny element kuchennego wyposażenia, to oprócz zwolenników, ma wielu przeciwników, a zdania na temat tego czy jest szkodliwa dla zdrowia czy nie - są podzielone. Jak jest naprawdę?

Fale elektromagnetyczne a organizm

mikrofala

Wiele osób twierdzi, że kuchenki mikrofalowe wytwarzając pole elektromagnetyczne, szkodzą zdrowiu. Uważają, że mogą przyczynić się do wielu chorób, nawet do raka. Czy to prawda?

Faktem jest, że mikrofalówki wytwarzają szkodliwe fale. Są to jednak takie same fale, jak te, które wytwarza telewizor, telefon komórkowy czy lodówka.

Jeśli więc chcemy rozpatrywać szkodliwość fal elektromagnetycznych, w pierwszej kolejności warto zastanowić się, czy nie otaczamy się nadmierną liczbą urządzeń, które je wytwarzają.

Jeśli jednak ciągle mamy obawy co do szkodliwości kuchenek mikrofalowych, wyjdźmy z kuchni i wejdźmy dopiero wtedy, gdy urządzenie skończy swoją pracę.

Mikrofalówka a dzieci

dziecko przy mikrofalówce

Przekonanie, że posiłki z mikrofalówki są niezdrowe upowszechniło się przez tezę mówiącą o tym, że dań podgrzanych w kuchence mikrofalowej nie wolno podawać dzieciom.
 Nie wynika to jednak z jej szkodliwego wpływu na zdrowie, a z faktu, że mikrofale często bardzo mocno podgrzewają posiłek (ma on znacznie wyższą temperaturę, niż naczynie, w którym się znajduje). Zalecenie to wynika przede wszystkim z troski o to, żeby maluch nie poparzył się np. gorącą zupą.

Oczywiście warto również pamiętać o tym, że najzdrowszym posiłkiem jest ten spożyty bezpośrednio po przygotowaniu i takie dania powinniśmy jeść najczęściej.

Mikrofalówka a wartościowy posiłek

Podczas podgrzewania posiłku w mikrofalówce, danie nieznacznie traci zawarte w nim witaminy i minerały. Jednak straty te są nie do uniknięcia podczas jakiejkolwiek obróbki termicznej (gotowanie, pieczenie). Co więcej, okazuje się, że w przypadku kuchenki mikrofalowej są one często najmniejsze! Badania wykazały, że po podgrzaniu posiłku w kuchence mikrofalowej zostaje w nim zachowane 30-50% więcej witaminy B1 niż podczas tradycyjnego gotowania, oraz około 7% więcej witaminy C.

kobieta

Mikrofalówka ma jednak zasadniczą wadę – jej obecność w kuchni, często skłania nas do tego, żeby w sklepie sięgać po gotowe dania, które są przeznaczone do podgrzania w mikrofali – są to najczęściej fast-foody i inne wysoko przetworzone produkty, które są niezdrowe i mało wartościowe.

Czego nie można podgrzewać w mikrofalówce?

W mikrofalówce nie powinno się podgrzewać bardzo tłustych potraw (mogą się nawet zapalić!) oraz jajek w skorupce (nie liczmy na to, że się ugotują). Warto zwrócić uwagę na naczynie, w którym podgrzewamy danie – najlepiej, żeby było ono żaroodporne, może to być szkło lub plastik. Nie może mieć nadruków i jakichkolwiek uszkodzeń! Pamiętajmy również o tym, że naczynie nie może być zimne (np. wyciągnięte prosto z lodówki).

Jak czyścić kuchenkę mikrofalową?

W sklepach coraz częściej pojawiają się specjalne produkty do czyszczenia mikrofalówek, można nabyć je taniej przez internet. Jeśli jednak wolimy korzystać z innych sposobów, najlepiej zrobić to wilgotną ściereczką z odrobiną płynu do mycia naczyń. Musimy wówczas uważać, żeby usunąć cały płyn z urządzenia, a jednocześnie nie zalać mikrofali wodą.

kobieta

Rada: jeśli nie możesz pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z mikrofali, wciśnij sok z cytryny do miseczki z wodą i podgrzej w mikrofali przez 30-60 sekund - sprawdziłyśmy, to działa!

Korzystając z w pełni sprawnego urządzenia, postępując zgodnie z instrukcją i zachowując umiar w jedzeniu podgrzewanych posiłków, śmiało możemy korzystać z zalet kuchenki mikrofalowej.

Jeśli lubisz ekseprymenty kulinarne zobacz przepisy na dania z mikrofalówki.

zdjęcia: 123rf

Zobacz także

Polecany film

Polki w mieście - skleroterapia

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

5 grudnia 2016, 17:39