Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: 5 przepisów, które warto wypróbować jeszcze w listopadzie Następny artykuł: Niespieszna impreza u Saskiej

3 przepisy na desery, które zawsze się udają

Nowości kulinarne,
,
, tagi: desery, desery przepisy, przepis na deser
Jeśli nie jesteś mistrzynią cukiernictwa, a chciałabyś swoim gościom zaserwować pyszny deser, te przepisy są dla Ciebie! Szanse niepowodzenia zminimalizowane do zera. Wypróbujcie same!

Ptysie z bitą śmietaną

Ciasto ptysiowe to jedna z łatwiejszych rzeczy, które najczęściej udają się za pierwszym podejściem. Trudno byłoby podczas jego przygotowywania popełnić znaczący błąd. ;)

ptysie

Składniki:

  • Pół szklanki wody
  • Pół szklanki mleka
  • Szklanka mąki pszennej
  • 125g margaryny
  • 5 jajek

Przygotowanie:

Gotujemy mleko z wodą i margaryną. Po zagotowaniu, garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając – aż do uzyskania gładkiej masy. Gotujemy ponownie na małym ogniu przez ok. 3 minuty, aż masa lekko zgęstnieje. Po wystudzeniu, dodajemy po kolei jajka i za każdym razem powoli miksujemy, by każde z nich połączyło się z masą.

Na blasze wysmarowanej masłem formujemy łyżką średniej wielkości ptysie (ciasto znacznie zwiększy swoją objętość). Piec przez 45min. w mocno rozgrzanym piekarniku, w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu, ptysie naciąć i wypełnić bitą śmietaną.

Proste i szybkie babeczki

Przygotowanie ciasta na babeczki zajmie niewiele czasu i nie wymaga żadnych większych zdolności w sztuce kulinarnej. Wystarczy w odpowiedniej kolejności połączyć składniki i gotowe!

babeczki

Składniki:

  • Pół szklanki cukru
  • Szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mleka
  • 5 łyżek oleju
  • Kakao (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie dodajemy mokre składniki, które najlepiej uprzednio połączyć w osobnej misce. Mieszany lub miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy.

Jeśli chcemy uzyskać efekt dwukolorowych babeczek, odlewamy połowę ciasta, do którego dodajemy kakao. Babeczki pieczemy przez ok. 20min. w temp. 180 stopni Celsjusza.

Apple crumble, czyli jabłka pod kruszonką

Trudno wyobrazić sobie łatwiejszy przepis. To deser, który przygotujemy nawet na ostatnią chwilę, gdy zadzwoni telefon i znajomi zapowiedzą się z wizytą.

apple crumble

Składniki:

  • Kilogram jabłek
  • 110g masła z lodówki
  • 150g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • Cynamon

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki lub ścieramy na grubych oczkach, układamy w naczyniu żaroodpornym  i posypujemy cynamonem.  

Masło kroimy na kawałki, dodajemy do mąki wymieszanej z cukrem. Łączymy, tworząc strukturę kruszonki, i wykładamy na jabłka. Pieczemy przez ok. 20min. w temp. 180 stopni Celsjusza.

Jakie są Wasze ulubione desery?

zdjęcia: Fotolia

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: panna cotta z owocami

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

6 grudnia 2016, 01:46