Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Jak zrobić ładne zdjęcia jedzenia? Następny artykuł: DIY: pierożki dim sum na parze

4 przepisy na proste desery z warzywami

Nowości kulinarne,
,
, tagi: warzywa, desery
Chęć na coś słodkiego często zaspokajamy kalorycznymi batonikami, kremowymi ciastami albo słonymi przekąskami. Ziemniaki, buraki czy ogórki kojarzą Ci się jedynie z obiadem? Czas to zmienić! Desery z użyciem warzyw z pewnością pozwolą Ci cieszyć się lżejszymi smakołykami, przy zachowaniu walorów smakowych.

Słodycz warzyw

Dietetycy zalecają, by w naszych jadłospisach dominowały owoce i warzywa, które powinniśmy spożywać 5 razy dziennie. W codziennym menu stają się obecne głównie pod postacią soków, puree czy zup. Warzywa na deser jako smaczna przekąska? Brzmi ciekawie! Bogate w witaminy i składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczne świetnie sprawdzą się pod postacią kremowych puddingów, delikatnych ciast czy puszystych musów. Zbyt słodkie tradycyjne murzynki, śmietankowe puddingi czy czekoladowe muffiny z powodzeniem zastąpisz deserami z lekkostrawnymi jarzynami!

Mus z awokado nie musi być zielony!

Delikatny, kremowy po prostu rozpływający się w ustach! Zastępując ciężką śmietankę awokado, nie tylko redukujemy zawartość tłuszczu w deserze, ale także zyskamy dodatkowe punkty w walce ze złym cholesterolem i obniżymy ciśnienie krwi. Sprawdźcie prosty przepis na czekoladowy mus z awokado.

Składniki:

  • 1 duże, dojrzałe awokado
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki mleka sojowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 lyżeczka cukru waniliowego

Miksując wszystkie składniki na gładką masę w blenderze, bez wysiłku uzyskamy kremowy mus! By był bardziej puszysty, do masy należy dodać ubite na sztywno białka jaj i delikatnie wymieszać.

Orzeźwiające muffiny z ogórkiem

Ogórki są częstym gościem wśród wszelkich sałatek warzywnych i bardzo dobrze, gdyż dostarczają nam wody, niezbędnej do skutecznego nawilżenia skóry, działając jednocześnie przeciwnowotworowo. Jako składnik muffinów z odrobiną mięty zaskoczą Cię swoim smakiem!

Składniki:

  • 1 średni ogórek ( około 200 g)
  • garść listków mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 120 gram miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli

Należy zmiksować wszystkie składniki a następnie przełożyć do foremek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15 minut i gotowe!

Kremowe oblicze dyni

Fani tego jesiennego warzywa z pewnością będą zaskoczeni, jak doskonale zastępuje klasyczny waniliowy pudding i przemienia go w warzywne niebo w gębie! Dynia, bogata w B-karoten oraz potas, skutecznie pomaga walczyć z nadwagą. Podczas pieczenia czy gotowania nie traci ona swych właściwości, co zasługuje na dodatkowy plus! Przepis na dyniowy pudding z miodem znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • 1,5 szklanki puree z dyni
  • ½ szklanki miodu   
  • 2 duże jajka
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta cynamonu
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli

Wszystkie składniki należy zmiksować w blenderze i przełożyć do małych miseczek. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny i podawać z bitą śmietaną.

Ciasto czekoladowe inaczej

Buraki jako składnik czekoladowego ciasta? Tak, to możliwe! Te bordowe cuda dostarczają nam niezbędnych składników mineralnych potrzebnych w walce o lepszą odporność i spowolnienie starzenia się skóry. Dotychczas kojarzone najczęściej z ćwikłą bądź wigilijnym barszczem, znajdują swe miejsce również w ciastach. Poniżej znajdziecie przepis na pysznie czekoladowe ciasto z burakami!

Składniki:

  •  250g ugotowanych, zmielonych buraków
  •  300g cukru
  •  250 g oleju słonecznikowego
  •  3 jajka
  •  220 gram mąki
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  6 łyżek kakao

Mokre składniki zmiksuj ze sobą w misce, w osobnej zaś suche składniki. Połącz następnie obydwie masy i przełóż do formy. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe.

Jakie są Wasze ulubione przepisy na desery z warzywami?

zdjęcia: Fotolia

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: imbirowa kruszonka

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

6 grudnia 2016, 11:13