Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: NOWOŚĆ: słynne klopsiki IKEA w wersji wege Następny artykuł: Łatwe ciacho ‘kręci’ na 700 sposobów! Przeczytaj podsumowanie akcji De...

6 powodów, dla których warto jeść jarmuż

Jarmuż to coraz bardziej popularne zielone warzywo, po które warto sięgać ze względu na wiele właściwości odżywczych. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, można go jeść zarówno na surowo, jak i gotowany czy nawet pieczony w formie chipsów. Sprawdź 6 powodów, dla których warto jeść jarmuż!

jarmuż

1. Jarmuż opóźnia procesy starzenia

Ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy spowalnia procesy starzenia w organizmie. Także zawarte w nim witaminy i minerały wpływają na zachowanie zdrowego i młodego wyglądu. W jarmużu znajdziemy m.in. kwas foliowy, magnez, wapń, żelazo, potas i fosfor.

2. Jarmuż to doskonałe źródło witaminy młodości

Skoro już o witaminach mowa, to nie tylko hamują one procesy starzenia, ale także wzmacniają odporność organizmu (za co odpowiada witamina C) oraz poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci – dzięki  zawartości witaminy młodości A oraz witaminy K.

3. Jarmuż wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn

Jarmuż, jako roślina kapustna, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Świetnie poprawia trawienie, a dzięki zawartości błonnika, posiada właściwości odchudzające. Błonnik nie tylko wspomaga przemianę materii, ale działa także przeciwzawałowo, pomagając obniżyć poziom złego cholesterolu.

jarmuż

4. Jest smaczny!

Przepadasz za kapustą czy sałatą, ale już Ci się znudziły? Jarmuż stanowi doskonałe urozmaicenie diety! Świetnie komponuje się z dressingami na bazie cytryny i oliwy z oliwek oraz…

5. …daje nieograniczone możliwości kulinarne!

Na bazie jarmużu przygotujemy pyszne sałatki, zupy czy koktajle. Dobrze sprawdza się jako dodatek do kaszy jaglanej czy zapiekanek. Z jarmużu przygotujemy także zdrową przekąskę w postaci chipsów.

Wypróbuj przepis na koktajl z jarmużem oraz przepis na zupę z jarmużem.

6. Ma mało kalorii

Jarmuż jest pożywny, a jednocześnie niskokaloryczny, gdyż w aż 80% składa się z wody. W 100g liści znajduje się 29kcal i, co oczywiste, 0g tłuszczu.

Czujecie się zachęceni, żeby włączyć jarmuż do codziennej diety?

Sprawdźcie także najlepsze przepisy z jarmużem!

zdjęcia: Fotolia

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: tarta z brokułami, szynką i serem


An Error Occurred: Internal Server Error

Oops! An Error Occurred

The server returned a "500 Internal Server Error".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

24 kwietnia 2017, 13:43

Nasze propozycje