Poprzedni artykuł: Słoiki - to nie tylko weki! Następny artykuł: Uroda Życia zaprasza na warsztaty z Agnieszką Maciąg

3 pomysły na zastąpienie Nutelli

Umówmy się, zastąpienie kremu orzechowo-czekoladowego do łatwych nie należy. Domowa Nutella, nawet dietetyczna, może jednak smakować znakomicie! Sprawdźcie pomysły, z czego i jak przygotować domową Nutellę!

nutella

Dietetyczna Nutella – przepis

Składniki:

  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka fruktozy/słodziku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Kakao wymieszać z fruktozą/słodzikiem. Dodać jogurt i mieszać jak kogel-mogel. Jeśli dacie mniej jogurtu, będzie gęstsze, ale według mnie podane proporcje są ok. Wtedy wychodzi nieco płynna, gęsta polewa, którą bezkarnie można zajadać, nawet w ramach aktu desperackiego szukania czegoś „na ząb”.

Przepis Wizażanki pysiamn

Domowa Nutella ze śliwek

Składniki:

  • 3kg śliwek
  • 1kg cukru
  • 6 opakowań cukru waniliowego
  • 45dag kakao

Przygotowanie:

Śliwki wydrylować i smażyć na małym ogniu przez ok. 2,5 godz., w połowie smażenia dodać cukier. Powstałą masę zdjąć z ognia, zmiksować, dodać cukry waniliowe i porcjami dodawać kakao. Postawić na ogniu i smażyć jeszcze przez ok.20-25min. Gorące nakładać do słoików. Nie pasteryzować. Postawić tylko do góry dnem, żeby się zassały.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 1,5l nutelli. Wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju ciast, drożdżówek, a także do naleśników.

Przepis Wizażanki leemonga

nutella

Nutella Dukana dietetyczna

Składniki:

  • 7 łyżek mleka w proszku (granulowane, odtłuszczone)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 żółtko jaja
  • 3 łyżki mleka 0,5%
  • 4 krople aromatu orzechowego lub migdałowego do ciast
  • 3 łyżeczki słodziku

Przygotowanie:

Mleko w proszku, kakao i aromat wymieszać w misce. Słodzik rozpuścić w trzech łyżkach mleka i wlać, wbić żółtko. Mieszać wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji, co zajmuje trochę czasu z powodu granulowanego mleka. Masa powinna być gęsta, ale jeśli nie jest, to dosypujemy odrobinę kakao, a jeśli za rzadka, to dolewamy mleka.
Należy też uważać na ilość kakao, bo zbyt duża powoduje, że w masie czuć goryczkę. Schłodzić w lodówce. Dobrze jest przechowywać krem w zamkniętym pojemniku. Idealnie smakuje z protalowym chlebem lub jako dodatek do dietowych deserów. :)

Przepis Wizażanki Osiak

Wypróbujecie któryś z zaprezentowanych przepisów?

zdjęcia: Fotolia

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

20 listopada 2018, 12:37

Nasze propozycje