Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Słoiki - to nie tylko weki! Następny artykuł: Uroda Życia zaprasza na warsztaty z Agnieszką Maciąg

3 pomysły na zastąpienie Nutelli

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, przepis, domowa nutella
Umówmy się, zastąpienie kremu orzechowo-czekoladowego do łatwych nie należy. Domowa Nutella, nawet dietetyczna, może jednak smakować znakomicie! Sprawdźcie pomysły, z czego i jak przygotować domową Nutellę!

nutella

Dietetyczna Nutella – przepis

Składniki:

  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka fruktozy/słodziku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Kakao wymieszać z fruktozą/słodzikiem. Dodać jogurt i mieszać jak kogel-mogel. Jeśli dacie mniej jogurtu, będzie gęstsze, ale według mnie podane proporcje są ok. Wtedy wychodzi nieco płynna, gęsta polewa, którą bezkarnie można zajadać, nawet w ramach aktu desperackiego szukania czegoś „na ząb”.

Przepis Wizażanki pysiamn

Domowa Nutella ze śliwek

Składniki:

  • 3kg śliwek
  • 1kg cukru
  • 6 opakowań cukru waniliowego
  • 45dag kakao

Przygotowanie:

Śliwki wydrylować i smażyć na małym ogniu przez ok. 2,5 godz., w połowie smażenia dodać cukier. Powstałą masę zdjąć z ognia, zmiksować, dodać cukry waniliowe i porcjami dodawać kakao. Postawić na ogniu i smażyć jeszcze przez ok.20-25min. Gorące nakładać do słoików. Nie pasteryzować. Postawić tylko do góry dnem, żeby się zassały.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 1,5l nutelli. Wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju ciast, drożdżówek, a także do naleśników.

Przepis Wizażanki leemonga

nutella

Nutella Dukana dietetyczna

Składniki:

  • 7 łyżek mleka w proszku (granulowane, odtłuszczone)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 żółtko jaja
  • 3 łyżki mleka 0,5%
  • 4 krople aromatu orzechowego lub migdałowego do ciast
  • 3 łyżeczki słodziku

Przygotowanie:

Mleko w proszku, kakao i aromat wymieszać w misce. Słodzik rozpuścić w trzech łyżkach mleka i wlać, wbić żółtko. Mieszać wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji, co zajmuje trochę czasu z powodu granulowanego mleka. Masa powinna być gęsta, ale jeśli nie jest, to dosypujemy odrobinę kakao, a jeśli za rzadka, to dolewamy mleka.
Należy też uważać na ilość kakao, bo zbyt duża powoduje, że w masie czuć goryczkę. Schłodzić w lodówce. Dobrze jest przechowywać krem w zamkniętym pojemniku. Idealnie smakuje z protalowym chlebem lub jako dodatek do dietowych deserów. :)

Przepis Wizażanki Osiak

Wypróbujecie któryś z zaprezentowanych przepisów?

zdjęcia: Fotolia

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: babka czekoladowa


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

18 stycznia 2017, 19:15

Nasze propozycje