Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Nowy Hortex Vitaminka Następny artykuł: HIT! Przepis na lekarstwo idealne, czyli koktajl na odporność

Zrób to sama: suszone pomidory

Lubisz suszone pomidory, ale nie jesteś przekonana do tych ze sklepowej półki? Zobaczcie prosty przepis na suszone pomidory, dzięki któremu wzbogacisz smak każdej sałatki, pizzy, kanapki, twarożku lub zrobisz pyszne pesto z suszonych pomidorów. Polecamy!
suszone pomidory domowe

Suszone pomidory ostatnio zyskały sobie wielu zwolenników. Nic dziwnego! Są nie tylko pyszne, zdrowe, ale również potrafią nadać każdej potrawie wyjątkowego charakteru. Do czego dodać suszone pomidory? Świetnie pasują do sałatek, zapiekanek, pizzy, twarogu czy kanapek. Doskonale sprawdzają się jako przystawka (samodzielnie lub w połączeniu z serem typu feta), a pesto z suszonych pomidorów to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! 

Odradzamy jednak kupowania ich w sklepie. Te które przygotujesz w domu będą zdecydowanie bardziej aromatyczne i zdrowsze, a przy okazji... tańsze! Cena suszonych pomidorów, które znajdujemy na sklepowych półkach, nie zawsze zachęca nas do zakupu – to ok. 11zł za słoiczek o pojemności 330ml. Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie suszonych pomidorów w domu, za tę samą kwotę będziesz miała przynajmniej dwa razy więcej tego przysmaku. Nie wierzysz? Sprawdź, jak łatwo i tanio przygotujesz suszone pomidory!

Suszone pomidory – przepis

suszone pomidory domowe

Składniki:

  • ok. 2kg pomidorów - najlepiej sprawdzą się te „podłużne” odmiany czyli pomidory San Marzano, pomidory rzymskie lub pomidory śliwkowe;
  • czosnek (kilka ząbków na jeden słoik);
  • zioła i przyprawy (bazylia, oregano, tymianek sól, pieprz – dowolność);
  • olej/oliwa (szklanka);
  • ocet (kilka łyżeczek).

Przygotowanie: Pomidory umyj, przekrój na pół (wzdłuż) i usuń gniazda nasienne. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, skórką do dołu. Oprósz solą. Nastaw piekarnik na około 70-90 stopni (termoobieg) i do tak rozgrzanego piekarnika, włóż pomidory na najniższą półkę. Uchyl drzwi piekarnika. Proces suszenia może trwać od 1,5h, do 3 godzin (a nawet dłużej – wszystko zależy od piekarnika). Po czym poznać, że pomidory są już odpowiednio wysuszone? Ich skórka stanie się nieco jaśniejsza, a one same zaczną się kurczyć i marszczyć – to czas na ich wyciągnięcie z piekarnika.

Pamiętaj, że pomidory mają się wysuszyć, a nie – upiec, dlatego tak ważna jest odpowiednia temperatura piekarnika i wyciągnięcie z niego pomidorów w odpowiednim czasie.

Wysuszone pomidory przełóż do miski i dodaj do nich wybrane przez siebie przyprawy. Dolej odrobinę octu (łyżeczka octu na blaszkę pomidorów w zupełności wystarczy). Tak przygotowane suszone pomidory przełóż do słoików – napełnij je do 3/4 wysokości, gdyż po zalaniu olejem/oliwą, pomidory napęcznieją). Dodaj po kilka ząbków czosnku do każdego słoika. Rozgrzej olej i zalej nim pomidory w słoikach. Zakręcone słoiki odłóż do góry dnem (żeby się zawekowały). Pomidory są gotowe do spożycia już następnego dnia. Smacznego! :)

Wypróbuj też nasze najlepsze przepisy z suszonymi pomidorami!Polecamy! :)

Lubicie suszone pomidory?

zdjęcia: 123rf

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z pigwą

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

6 grudnia 2016, 15:07