Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Jak przygotować ciasto z patelni? Następny artykuł: 15 nowości kulinarnych września

DIY: Dyniowa latte jak z kawiarni Starbucks

Nowości kulinarne,
,
, tagi: dynia, kawa, starbucks
Ponuro i zimno za oknem, a Ty marzysz, by w końcu się rozgrzać? Nie ma nic lepszego niż kawa z dodatkiem dyni i aromatycznych przypraw. Dyniowe latte jak z Starbucksa? Z nami zasmakujesz w tej najlepszej, bez wychodzenia z domu! Sprawdź, jak ją przygotować i ciesz się nią wraz z przyjaciółmi i rodziną nie tylko w chłodne poranki.

Puree z dyni podstawą pysznego latte

Jednym z najpopularniejszych pomysłów na wykorzystanie dyni  stała się kremowa, pikantna w smaku zupa, która kusi intensywnym, pomarańczowym odcieniem. Doceniana za swoją wspaniałą konsystencję, często dodawana jako jeden ze składników tart czy innych deserów z użyciem warzyw.

Przygotowując syrop z miąższu z dodatkiem świeżo startego imbiru, goździków, cynamonu oraz gałki muszkatołowej, uzyskamy świetny dodatek do naszej kawy - zawsze, gdy jesienna aura będzie nam doskwierać!

Dyniowa latte

Sposób na przygotowanie syropu do dyniowej latte:

(wystarcza na przygotowanie 10 kaw)

  • 1 mała dynia (opcjonalnie puszka dyniowego puree)
  • 4 łyżeczki świeżo startego imbiru ( opcjonalnie 6 łyżeczek w pikantniejszej wersji)
  • 3 laski cynamonu
  • 6 goździków
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka brązowego cukru

Przygotowując dyniowe puree, wcześniej pokrojoną dynię ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut. Tak upieczoną dynię rozgnieć widelcem lub przełóż do blendera i zmiksuj.

Całą masę wstawiamy do rondelka, dodając wszystkie przyprawy i gotujemy przez 5 minut. Do rozgrzanej masy dodajemy cukier i gotujemy przez kolejne 5 minut na małym ogniu, cały czas pamiętając o mieszaniu. Gotową masę przeciskamy przez drobne sitko lub gazę, dzięki czemu uzyskamy idealny syrop.

Tak przygotowany syrop możemy przechowywać przez tydzień w zamkniętym słoiczku w lodówce.

Dyniowa latte z Cold Brew

Przygotowywana najczęściej z espresso, którego głęboki, intensywny smak idealnie komponuje się z wyraźnymi w smaku przyprawami, mlekiem i kremową śmietanką. Dla tych, którzy preferują delikatniejszy napar, łagodniejszy dla żołądka, idealnym rozwiązaniem będzie kawa parzona na zimno. Przepis na nią znajdziecie tutaj.

Składniki na przygotowanie jednej dużej porcji latte:

  • 5 łyżeczek syropu dyniowego
  • ¼ szklanki Cold Brew lub espresso
  • pół szklanki mleka krowiego 2%
  • ¼ szklanki śmietanki 30%
  • szczypta świeżo startego cynamonu

Ubijamy śmietankę w misce na sztywno. Na dno szklanki wlewamy syrop dyniowy. Następnie dodajemy espresso lub Cold Brew. Zalewamy podgrzanym mlekiem. Dekorujemy wcześniej ubitą śmietanką i świeżo zmielonym cynamonem.

Czy Wy też uwielbiacie dyniowe latte?

zdjęcia: Fotolia

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z dyni

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

9 grudnia 2016, 01:10