Poprzedni artykuł: Quicker – kurczak z ryżem i kurczak z makaronem – idealny na lunch! Następny artykuł: Nowość: Hochland Kanapkowy z prażoną cebulką

Hit! Orzeźwiająca granita na deser

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, przepis, granita, deser, kiwi, arbuz
Wakacje ciągle nas rozpieszczają piękną, słoneczną pogodą. To najlepszy czas na orzeźwiający deser – taki jak granita! Arbuzowa, z kiwi, a może o smaku kawy? Zobacz, jak przygotować granitę!

Granita – co to jest?

Granita to orzeźwiający deser, który swoją konsystencją przypomina lody lub sorbet. Przepis na tę słodkość przywędrował do nas z Włoch możemy być więc pewni, że jest świetnym (i przepysznym) sposobem na upał! :) Tradycyjną granitę przygotowuje się z zaledwie kilku składników: wody, cukruiowoców (lub aromatów smakowych). W roli tych ostatnich występuje zwykle cytryna, limonka lub pomarańcza. Dużą popularnością cieszy się również granita miętowa, migdałowa czy kawowa.

Choć w restauracjach i kawiarniach granitę przygotowuje się w maszynie do lodów, można ją również przygotować w warunkach domowych daje to szersze pole do tworzenia przeróżnych wariacji smakowych deseru :) Mamy dobrą wiadomość: wiemy, jak zrobić granitę w domu!

zdjęcia: 123rf

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

19 lipca 2018, 12:04

Nasze propozycje