Gruszka i pietruszka – sprawdź, jak możesz wykorzystać to połączenie

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, przepis, koktajl, koktajle owocowe, koktajle warzywne
Poprzedni artykuł: Te produkty lepiej wyrzuć i więcej nie kupuj! Następny artykuł: DIY: szybkie, lekkie i... w słoiku!
Gruszka i pietruszka to koktajl warzywno-owocowy, dzięki któremu wyciszysz się i uspokoisz po całym dniu wypełnionym obowiązkami. Wypróbuj przepis Kasi Błażejewskiej, autorki książki „Jak zamieszać w swoim życiu, czyli koktajle dla zdrowia i urody”.

Połączenie gruszki i pietruszki w koktajlu doskonale sprawdzi się w przypadku osób zestresowanych, które szukają wyciszenia. Taki koktajl, jeśli wyda nam się zbyt esencjonalny, można dla wzmocnienia jego właściwości uspokajających rozcieńczyć nieco przestudzonym naparem z melisy.

Koktajl warzywno-owocowy „gruszka i pietruszka” – właściwości

Zarówno gruszka, jak i pietruszka dostarczają niewielu kalorii, a ich właściwości i wpływ na nasz organizm są nieocenione.  Gruszka działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie, a także pobudza trawienie. Duża zawartość boru stymuluje mózg do prawidłowego działania.

Pietruszka korzeniowa nieco znika w cieniu docenianej natki, tymczasem warto także surowy korzeń pietruszki włączyć do diety i wykorzystać w koktajlu. Działa oczyszczająco na organizm, pobudzając go do usuwania toksyn. Ponadto, dzięki właściwościom moczopędnym, pomaga w problemach z obrzękami, regulując nawodnienie organizmu. To zatem idealny sposób na walkę z zatrzymywaniem się wody w organizmie.

Skusicie się na połączenie gruszki i pietruszki?  

zdjęcia: Fotolia

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

18 sierpnia 2018, 10:41

Nasze propozycje