Poprzedni artykuł: Polskie Frykasy w czekoladzie Następny artykuł: Nowość Pizza Hut - pizza Cheesy Bites

Przepisy na ostre potrawy z sosami Tarsmak

Miłośnicy ostrych przypraw nie wyobrażają sobie kuchni bez pieprzu, chili czy tabasco. Sprawiają, że dania nabierają niezwykłej wyrazistości a dodatkowo pikantne jedzenie ma szczególną moc – wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Postawmy więc na ostrą kuchnię, by ustrzec się przeziębień!

Minikebaby na ostro

minikebaby

Składniki:

  • ½ kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, majeranek, ostra papryka do smaku
  • Sos musztardowo-paprykowy Tarsmak

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i smażyć jeszcze przez chwilę, by mąka straciła surowy smak. Całość dodać do mięsa, wbić jajko, przyprawić i dokładnie wyrobić. Wyrobione mięso podzielić na 6 równych porcji. Porcje uformować w zgrabne podłużne kotleciki i nadziać je na drewniane patyczki do szaszłyków. Minikebaby smażyć na oleju ok. 20 minut, co jakiś czas obracając. Podawać z Sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak.

Tortilla z kurczakiem

tortilla z kurczakiem

Składniki:

  • 4 placki tortilli
  • 300 g fileta z kurczaka
  • 4 liście sałaty strzępiastej
  • 12 plastrów pomidora
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia marchewka
  • por (biała część)
  • sól, pieprz do smaku
  • Sos musztardowo-paprykowy Tarsmak

Filet z kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni na złoty kolor. Pokroić pomidora w cienkie plasterki, paprykę w paski, a marchewkę i por w cieniutkie paseczki. Tortillę podgrzać na suchej patelni, a następnie posmarować ją Sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak, położyć sałatę, wszystkie przygotowane wcześniej warzywa i ciepłego kurczaka. Całość polać jeszcze raz sosem i zwinąć w rożek.

Wątróbki drobiowe w boczku

Wątróbki drobiowe w boczku

Składniki:

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 12-14 cienkich plasterków boczku wędzonego parzonego
  • 12-14 sztuk śliwek suszonych bez pestek
  • olej do smażenia
  • Sos musztardowo-paprykowy Tarsmak

Wątróbki oczyścić i podzielić na średniej wielkości cząstki. Każdą cząstkę wątróbki zawinąć w plasterek boczku i spiąć wykałaczką. Do każdej dołożyć po jednej suszonej śliwce. Smażyć na złoty kolor w głębokim, rozgrzanym oleju. Podawać na ciepło bądź zimno z Sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak.

Smacznego!

zdjęcia: materiały PR

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

21 sierpnia 2018, 10:18

Nasze propozycje