Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: 6 gadżetów, które ułatwią Ci eksperymentowanie w kuchni Następny artykuł: Brakuje Ci energii? Wypróbuj koktajl, który doda Ci sił!

DIY: jajko w koszulce – zobacz, jakie to proste!

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, przepis, jajko, jaja, jajko w koszulce
Jajko w koszulce do świetny dodatek do wielu dań. Sztuka jego gotowania uchodzi za dość trudną, a tymczasem to tylko kilka kroków i odrobina precyzji. Wypróbujcie najlepszy przepis na jajko w koszulce!

jajko w koszulce

Jajko w koszulce – przepis

Sekret dobrze ugotowanego jajka w koszulce tkwi przede wszystkim w jego świeżości. Błonka świeżych jajek jest trwalsza, przez co lepiej chroni jajko przed rozpłynięciem się w czasie gotowania.

Do gorącej wody dodajemy odrobinę octu – niecałe 2 łyżki na litr wody. Ważne, aby po zagotowaniu zmniejszyć ogień, gdyż jajka w koszulce nie powinno się gotować w intensywnie wrzącej wodzie.

Jak ugotować jajko w koszulce?

Jeśli woda jest już gotowa i nie wrze zbyt mocno, wkładamy do niej jajko, które uprzednio wybijamy do kokilki lub małej miseczki. Nie należy wybijać jajka do garnka bezpośrednio ze skorupki, gdyż grozi to niepowodzeniem. W zależności od tego, czy chcemy, aby żółtko jajka było bardziej lub mniej płynne, gotujemy je przez 2-3 minuty.

Gotowe jajko wyjmujemy z wody za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy.

Jajko w koszulce bez octu

Jajko w koszulce możemy ugotować także w lekko osolonej wodzie. W tym celu również będziemy potrzebowali 1l wody i niecałe pół łyżeczki soli. Postępujemy podobnie, jak w przypadku gotowania jajka w wodzie z octem, jednak przed włożeniem go do garnka, aby zapobiec rozlaniu się białka, warto zamieszać wodę, tworząc wir. Właśnie w ten mały lej będzie nam wygodniej i sprawniej wlać jajko.

Szparagi z jajkiem w koszulce

jajko w koszulce na szparagach

Jajko w koszulce na szparagach to jedna z propozycji podania. Przygotowanie takiej przystawki nie zajmie nam wiele czasu, a z pewnością ucieszy oko i kubki smakowe naszych gości.

Jajko w koszulce świetnie sprawdzi się także zamiast sadzonego jajka na pysznej zapiekance w stylu francuskim Croque Madame.

Próbowałyście kiedyś gotować jajko w koszulce?

zdjęcia: Fotolia

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa pieczarkowa


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

24 stycznia 2017, 18:29

Nasze propozycje