Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Przepis na gulasz z grzybami i żurawiną Następny artykuł: Ananasowy aromat do ciast i przetworów od marki Emix

Jak zrobić krówki? Poznaj przepis na ciągutki, które zrobisz w domu!

Krówki, ciągutki, mordoklejki – niezależnie od tego jak nazywamy te pyszne cukierki, myśląc o nich przywołujemy beztroski smak dzieciństwa. Nie musisz iść do sklepu, żeby cieszyć się ich wyjątkowością – te domowej roboty są nie tylko smaczniejsze, ale wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Podpowiemy ci, jak samemu zrobić krówki – zarówno tradycyjne, jak i smakowe: czekoladowe, sezamowe i orzechowe.

Historia krówek sięga jeszcze lat przedwojennych – ciągutki już od pierwszych chwil istnienia zyskały wielu zwolenników. Ich sukces opierał się na niespotykanym wówczas smaku i wyjątkowej konsystencji – były kruche, a zarazem ciągnące się i wyjątkowo słodkie (takie są zresztą do dziś).

krówki w słoiku

Krówki to typowo polskie cukierki – kochamy je za smak, zapach, konsystencję i charakterystyczne papierki, w które są zawinięte. Paradoks polega na tym, że są banalnie łatwe w przygotowaniu. 

Podstawowymi składnikami ciągutek są jedynie: cukier, mleko (lub śmietana) i margaryna. Przepis można dowolnie modyfikować i dodawać ulubione składniki jak np. mak, sezam, orzechy czy kakao. Wychodzą każdemu, więc... do dzieła! :)

Przepis na tradycyjne krówki

cukierki krówki

Składniki:

  • 200ml (niepełna szklanka) śmietany kremówki;
  • szklanka cukru (jeśli wolisz kruche i mniej ciągnące się krówki – dodaj więcej cukru);
  • ¾ kostki masła;
  • opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie).

Przygotowanie: Wszystkie składniki rozpuść w garnku (zacznij od masła, dodaj cukier i na koniec śmietanę) i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Rób to do czasu, aż masa stanie się jednolita i nabierze brązowego koloru. Im dłużej będziesz ją gotować, tym cukierki będą bardziej kruche, dlatego jeśli wolisz „ciągnącą się” wersję – nie przesadź z czasem gotowania.

Tak przygotowaną masę zdejmij z ognia, wylej do wyłożonej folią aluminiową formy do pieczenia i odstaw do ostygnięcia. Kiedy całość stężeje – pokrój na małe prostokąty – przed krojeniem najlepiej zamocz nóż w zimnej wodzie, żeby nie kleił się do masy krówkowej. Jeśli chcesz, żeby krówki przypominały sklepowe mordoklejki możesz owinąć je w kolorowe papierki.

Krówki z dodatkami

cukierki krówki

Jeśli lubisz sezamowe krówki lub orzechowe mordoklejki, pod koniec gotowania dodaj do masy swój ulubiony dodatek i całość dokładnie wymieszaj. Możesz również dodać odrobinę alkoholu np. rumu. Chcesz, żeby krówki były kakaowe? Do gotującej się masy dodaj dwie czubate łyżki kakao.

Smak cukierków możesz wzbogacić również aromatem waniliowym, wiórkami kokosowymi czy makiem - masz nieskończenie wiele możliwości eksperymentowania!

Mocno czekoladowe krówki

cukierki krówki

Składniki:

  • kostka niesolonego masła;
  • tabliczka deserowej czekolady;
  • 200 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki;
  • aromat waniliowy;
  • 1-2 łyżki rumu (opcjonalnie).

Przygotowaniepołamaną czekoladę wrzuć do garnka, dodaj do niej pokrojone masło i mleko skondensowane – całość podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając. 

Uwaga: nie wolno dopuścić do wrzenia! Kiedy masa stanie się gładka i jednolita zdejmij ją z ognia i dodaj do niej aromat waniliowy oraz rum. Ucieraj ją aż zgęstnieje, a kiedy to nastąpi – wlej ją do przygotowanej formy (najlepiej natłuszczonej masłem lub wyłożonej folią aluminiową). Całość włóż do lodówki. Kiedy masa stwardnieje możesz pokroić ją nożem na mniejsze kwadraciki. Gotowe! :)

Zobacz również przepisy Wizażanek na krówkowe przysmaki!

zdjęcia: 123rf

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kurczakiem

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

11 grudnia 2016, 03:15