Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Burgery z kaszy jaglanej, bakłażana i pieczarek Następny artykuł: Dodaj skórze blasku!

Koktajl z cytrusów i jarmużu

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, przepis, odporność, koktajl, cytrusy, jarmuż
Taki sok to bomba witaminowa, która skutecznie wzmocni naszą odporność i uchroni przed wirusami w przejściowym okresie między zimą a wiosną. Tajnym składnikiem jest jarmuż – mało popularne warzywo z rodziny kapustnych, bogate w białko, błonnik, żelazo, wapń, potas i szereg witamin - szczególnie C i K. Poza sezonem jarmuż można zastąpić świeżym szpinakiem. Obie rośliny są w napoju niewyczuwalne.

koktajl z jarmużu

Składniki (na 2 szklanki):

  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 2 garście liści jarmużu
  • Szklanka przegotowanej wody
  • Kawałek imbiru (wielkości ząbka czosnku)
  • 1-2 łyżki brązowego cukru (można zastąpić miodem lub innym słodem)
  • 1 mały, dojrzały banan

koktajl z jarmużu

Przygotowanie:

Do blendera kielichowego wlewamy wodę, sok z wyciśniętej cytryny i pomarańczy , umyte liście jarmużu (bez twardych zgrubień), banana oraz przeciśnięty przez praskę imbir. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach.

Do zmiksowanej masy dodajemy cukier (najlepiej stopniowo dosładzać według gustu) i miksujemy ponownie.

Jeśli napój wychodzi zbyt kwaśny, rozrzedzamy go przegotowaną wodą. Przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 1 dzień.

koktajl z jarmużu

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Kitchen Vibe.

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: zapiekany kalafior


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

22 stycznia 2017, 21:27

Nasze propozycje