Poprzedni artykuł: Przygotowanie warzyw - Jak zachować najlepiej ich wartości odżywcze? Następny artykuł: Sałatki i surówki pełne witamin

Kruche ciasteczka czekoladowe

Nowości kulinarne, , tagi: przepisy, czekolada, przepis, ciastka
Kolejny apetyczny przepis krok po kroku. Tym razem przygotowany przez Wizażankę Paramore.

ciastka czekoladowe

Składniki:

mąka [300 g]

masło [250 g] (miękkie)

kakao [30 g],

cukier puder [125 g]

soda oczyszczona [0.5 łyżeczki]

proszek do pieczenia [0.5 łyżeczki].

Krok 1

Do naczynia wsyp mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Pomieszaj składniki i odstaw na chwilę, aby przeszedł je kakaowy aromat.

Krok2

Zmiksuj razem masło (koniecznie musi być miękkie) z cukrem pudrem.

Krok 3

Do uzyskanej masy dodaj mąkę z innymi składnikami. Miksuj aż składniki dokładnie się połączą.

Krok 4

Powinieneś uzyskać masę jak na zdjęciu. Ja dodatkowo ugniotłam ją w jedną część, aby łatwiej mi było lepić kulki

Krok 5

Ulep z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układając je na natłuszczonej masłem blasze, lekko je spłaszcz. Piecz 5 minut w 170 stopniach, potem zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz ok. 10 minut. Nie widać, czy ciasteczka są upieczone, bo są ciemne, ale powinny być spójne od góry, lecz nie twarde.Z podanej porcji składników wychodzi mi ok. 40 ciasteczek

Smacznego!

zdjęcia: Fotolia

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

19 grudnia 2018, 12:21

Zobacz także

Nasze propozycje