Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Pyszna Zupa prezydencka Hortex Następny artykuł: Wyrusz ze Starbucks® w kawową podróż do Peru

Zrób to sama: domowe al'a trufle z daktyli

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, orzechy, przepis, domowe słodycze, zdrowe odżywianie, trufle
Czasami nachodzi nas nieodparta ochota na coś słodkiego. Domowe słodycze są wówczas idealnym rozwiązaniem – zdrowe, szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim nieszkodliwe dla naszej figury. Warto mieć w szafce kilka półproduktów, z których łatwo przygotujemy małe co nieco. Wypróbuj przepis na domowe trufle z daktyli!

Trufla to gatunek grzyba często wykorzystywany w kuchni francuskiej, włoskiej i hiszpańskiej. Jest dość droga, dlatego proponujemy przygotowanie bardzo smacznych al’a trufli z daktyli, ulubionych orzechów i dodatków.

suszone daktyle

Składniki:

  • 400g suszonych daktyli
  • 200g orzechów (włoskich, nerkowca lub ziemnych)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2-3 łyżki żurawiny (opcjonalnie)
  • Przyprawy: kardamon, kawa, cynamon, goździki
  • Do wyboru: kakao, wiórki kokosowe, sezam do obtoczenia kulek

kulki z daktyli

Przygotowanie:

Dla wydobycia smaku, orzechy prażymy na patelni aż do osiągnięcia złocistego koloru. Po wystudzeniu orzechy mielimy w blenderze. Rozdrobnione orzechy przełóż do miseczki, by w blenderze móc zmiksować daktyle. Jeśli moc Twojego blendera nie jest zbyt duża, daktyle uprzednio namocz w letniej wodzie przez co najmniej 15-20min. Zmiksuj po odlaniu wody.

Do zmiksowanych daktyli dodajemy zmielone orzechy i ponownie mieszamy do uzyskania plastycznej masy. Jeśli chcesz, na tym etapie możesz dodać suszoną żurawinę, rodzynki lub inne owoce oraz wybrane przyprawy, np. cynamon lub kawę. Dzieląc masę, możesz przygotować kilka wariantów smakowych z różnymi dodatkami.

Z masy uformuj średniej wielkości kuleczki, a następnie obtocz je w kakao, wiórkach kokosowych lub sezamie.

Smacznego!

Sprawdź także, jak zrobić domowe masło orzechowe oraz czytaj więcej o daktylach

zdjęcia: Fotolia

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: ptysie z kremem


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

22 stycznia 2017, 21:28

Nasze propozycje