Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: 3 przepisy na pączki: szybkie, bez glutenu i z piekarnika Następny artykuł: Przygotuj się na „Słodką Rozgrzewkę”!

Latte art, czyli obrazy mlekiem malowane

Nowości kulinarne,
,
, tagi: kawa, nowości kulinarne, costa coffee
Co łączy rozetę, serce i tulipan? Czym jest kawowa crema, a co kryje nazwa corto? Dlaczego polerowanie może kojarzyć się z mlekiem, a baristów śmiało określimy także artystami? Czy charakterystyczny stukot blaszanego dzbanka uderzanego o blat to wyłącznie kawiarniany harmider, czy dźwięk ten skrywa jakąś tajemnicę? Poznaj sekrety latte art, czyli sztuki tworzenia mlekiem wzorów i rysunków na tafli perfekcyjnie zaparzonej kawy. Sztuki, którą bariści COSTA COFFEE opanowali do… ostatniej kropli mleka.
latte art

Perfekcyjnie zaparzone espresso – od najsłodszej, bardzo intensywnej w smaku pięciosekundowej cremy, przez 15-sekundowe pobudzające cortissimo, aż do klasycznego, 30-mililitrowego bogatego w smak, aromat i kofeinę espresso – to wyróżnik każdej kawy serwowanej w COSTA COFFEE. Gładkie, pozbawione bąbelków, idealnie spienione mleko jest elementem, którego również nie może zabraknąć, by w fantazyjny sposób wykończyć kawowy napój. Razem tworzą wyjątkową kompozycję smakową, a za sprawą talentu, kreatywnego podejścia oraz precyzji baristów – są także małymi dziełami sztuki, przygotowywanymi na oczach gości.

latte

Malowania mlekiem bariści COSTA COFFEE uczą się od pierwszych dni pracy w kawiarni. Poznają tajniki i standardy parzenia kawy, spieniania mleka oraz jego polerowania. Dowiadują się, że im bardziej schłodzone i świeże mleko, tym proces jego spieniania jest łatwiejszy i bardziej efektywny.

latte

Metoda tworzenia kawowych arcydzieł poprzez malowanie mlekiem lanym prosto z dzbanka nosi nazwę free pouring. Przy tej technice istotne jest nie tylko precyzyjne narysowanie wzoru, ale też zachowanie proporcji pomiędzy ilością kawy a mleka w filiżance oraz kontrast barw na powierzchni kawy. Ważne, by mleczna piana przełamała intensywny smak kawowej cremy, a wzór latte art wyróżniał się jasnym kolorem na tle złocistej tafli kawy.

corto latte

Z klasycznych mlecznych wzorów słyną przede wszystkim dwie kawy dostępne w kawiarniach COSTA COFFEE – intensywne w smaku, niezwykle trudne do wykonania Corto oraz aromatyczne Flat White.

zdjęcia: materiały PR

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: krokiety z kapustą i grzybami

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

4 grudnia 2016, 17:26